back

У Стратегії Ради Європи щодо прав дитини на 2012-2015 роки враховані пропозиції України – Юрій Павленко

15-03-2012 | 09:25

15 лютого 2012 року Комітет міністрів Ради Європи ухвалив Стратегію Ради Європи щодо прав дитини на 2012-2015 роки та прийняв до уваги План дій для її імплементації на національному рівні. Про це Уповноваженому Президента України з прав дитини Юрію Павленку повідомили у Постійному Представництві України при Раді Європи.

За інформацією Постійного Представництва України при Раді Європи, також було відзначено внесок української сторони у процес розробки Стратегії та розвиток співпраці у сфері захисту прав дітей, зокрема у рамках діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини.

Основна мета Стратегії – забезпечення виконання на практиці правових інструментів і стандартів у сфері прав дитини, розроблених Радою Європи та іншими міжнародними організаціями, а також аналіз стану реалізації цих документів.

Основні цілі Стратегії: пропагування дружніх до дитини послуг та систем – охорона здоров’я, соціальні послуги, правосуддя, сімейне право, освіта, спорт, молодіжна політика, права національних дитячих установ; ліквідація усіх форм насильства щодо дітей – сексуального насильства, торгівлі дітьми, тілесних покарань, гендерного насильства та насильства в сім’ї, школі; забезпечення прав усіх дітей – дітей з обмеженими можливостями, дітей, які перебувають у місцях позбавлення волі, дітей-мігрантів, шукачів притулку, циганських дітей; сприяння участі дітей – забезпечення права дітей бути почутими і права на серйозне ставлення до своїх думок в усіх питаннях, які їх стосуються.

Ю. Павленко позитивно оцінив те, що всі пропозиції нашої держави до Стратегії були враховані в повній мірі відповідно до пріоритетних завдань, визначених у сфері захисту прав дітей Президентом України. У співпраці органів центральної та місцевої влади Стратегія Ради Європи щодо прав дитини на 2012-2015 роки буде імплементована на національному рівні.

Заступник Генсекретаря РЄ відзначила успішне головування України
в Комітеті міністрів Ради Європи – Юрій Павленко

Заступник Генерального секретаря Ради Європи Мод де Бур-Букіккіо відзначила успішне головування України в Комітеті міністрів Ради Європи та зусилля нашої держави щодо імплементації стандартів Ради Європи у сфері захисту прав дітей. Про це йдеться в листі Мод де Бур-Букіккіо Уповноваженому Президента України з прав дитини Юрію Павленку.

Мод де Бур-Букіккіо звернула увагу на План дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки та підтвердила: Рада Європи надаватиме належну підтримку реалізації в Україні заходів щодо зміцнення та захисту прав дітей. У листі відзначається, що ключові пріоритети діяльності Президента України та Ради Європи в сфері захисту прав дітей є спільними. Йдеться, зокрема, про розвиток орієнованої на інтереси дітей системи правосуддя, забезпечення права дитини на сімейне виховання, впровадження якісної реформи інтернатної системи, запровадження європейських підходів до контролю за якістю продуктів та товарів дитячого асортименту, а також активну співпрацю з громадськими організаціями.

Заступник Генсекретаря Ради Європи також акцентувала увагу на діяльності України щодо захисту дітей від насильства з метою визначення формату сприяння Ради Європи в цьому питанні. Зокрема Мод де Бур-Букіккіо наголосила на необхідності якнайшвидшої ратифікації Конвенції Ради Європи щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

З метою виконання Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки заступник Генерального секретаря Ради Європи підтримала розвиток співпраці між Уповноваженим Президента України з прав дитини та офісом Ради Європи у Києві.