back

Три воїни. Три патріота. Три героя.

31-05-2016 | 19:26

При житті між собою вони мали небагато спільного: хіба що жили в одному місті, вчилися в одній школі. А ще — любили Україну і в лиху годину постали на її захист. Віддали за неї життя і цим заслужили на вічну і світлу пам’ять.

Сьогодні на будівлі Чернігівської гімназії №31 було відкрито меморіальну дошку. На ній — портрети та імена трьох загиблих випускників: Віктора Запеки, Володимира Тітарчука, Дмитра Тернового.

Віддати шану героям зійшлися їх сім’ї та бойові побратими, друзі та колеги, вчителі, учні, представники влади та громадськості.

Зі сльозами на очах рідні відкривали пам’ятну дошку. І згадували найдорожчих людей.

Олена Миколаївна, мама Віктора Запеки, говорить про сина як про веселу, товариську людину, готову підставити дружнє плече будь-якої хвилини. Віктор захищав Батьківщину у складі спецбатальйону «Чернігів». У листопаді 2014-го одержав смертельні поранення у бою біля Станиці Луганської. Нагороджений орденом «За мужність».

Полковник міліції Дмитро Терновий завжди відповідально ставився до служби. Тож і від призначення начальником управління внутрішньої безпеки Донецької залізниці не відмовлявся. Загинув у лютому 2015 року неподалік села Логвинове Артемівського району на Донеччині. Нагороджений орденом «За мужність».

Володимир Тітарчук став легендою ще при житті. Служив у 5-й роті 2-го танкового батальйону 1-ї окремої гвардійської бригади. Воював у Донецькому аеропорту. Будучи професійний військовим, передавав свої знання і досвід молодим. Вчив їх не лише знищувати ворога, а й берегти своє життя. Та сам не вберігся: під час одного з мінометних обстрілів отримав тяжкі поранення, від яких помер. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеню.

Всі нагороди посмертні. Вони — лиш частка безмежної народної шани і вдячності. Як і відкрита сьогодні меморіальна дошка, освячена священиком Катерининської церкви отцем Євгеном Ордою.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації