back

Для зміцнення зв’язків із Білоруссю

24-05-2016 | 10:00

Чернігівщина має давні й доволі міцні економічні та соціальні зв’язки з Гомельською областю Білорусі. З 2002 року в областях діє Угода про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво. Днями під час ХІІІ Гомельського економічного форуму було підписано план заходів Чернігівської облдержадміністрації та Гомельського облвиконкому з реалізації цієї Угоди у 2016-2017 роках.

Планом передбачено співпрацю між двома областями у галузях виробництва і торгівлі, агропромисловому комплексі, науково-інноваційній та інвестиційній діяльності, у сферах освіти й охорони здоров’я, культури та туризму.

Чернігівщину на економічному форумі представляла делегація на чолі з заступником голови облдержадміністрації Сергієм Сергієнком.

— Найголовніша мета форуму, — зазначив Сергій Федорович, — знайти інвесторів, готових вкладати кошти у розвиток Білорусі, встановити і зміцнити міжнародні зв’язки регіону. Для цього, наприклад, на Гомельщині діє вільна економічна зона (ВЕЗ) «Гомель-Ратон», створена Указом Президента Білорусі на 50 років.

На території ВЕЗ діє спеціальний правовий режим, що надає підприємствам – інвесторам низку податкових та митних пільг. Скориставшись ними, інвестор може скоротити відповідні перерахування більше ніж удвічі. Наприклад, резиденти ВЕЗ звільняються від сплати податку на прибуток на 5 або 10 років з дня його оприлюднення, а після цього терміну сплачують 50% податкової ставки.

Крім того, адміністрація області забезпечує налагодження всієї інфраструктури, потрібної для введення в дію виробництва.

Як розповів заступник голови облдержадміністрації, участь у цьогорічному економічному форумі взяли представники понад 30 країн світу. Їх увазі було представлено кілька десятків інвестиційних проектів, що чекають на зацікавлених інвесторів. Презентовані проекти стосувалися найрізноманітніших сфер життя: від видобутку корисних копалин до створення об’єктів спорту та туризму.

Учасники форуму мали можливість не лише бути присутніми на офіційних презентаціях, а обмінятися думками за круглим столом. Таке живе спілкування сприяло встановленню ділових зв’язків між підприємствами різних країн та галузей.

Цікавою була й експозиція XVII Міжнародної універсальної виставки-ярмарку «Весна у Гомелі – 2016», де було представлено практично всі підприємства Гомельщини, продемонстровано її сільськогосподарський, промисловий та інвестиційний потенціал.

За словами Сергія Сергієнка, участь у подібних заходах дозволяє не лише запозичити корисний досвід господарів, а й знайти ділових партнерів для чернігівських підприємств.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації