back

У Чернігові відзначили ювілей Шевченківської премії

18-05-2016 | 16:28

55 років тому Постановою Ради Міністрів УРСР було засновано Республіканську премію імені Т.Шевченка. Нею нагороджували видатних митців за високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії.

Перші Дипломи та Почесні знаки лауреата отримали Павло Тичина, Олесь Гончар та Платон Майборода.

Від 23 квітня 1969 року Республіканська премія отримала назву «Державна Премія УРСР імені Тараса Шевченка».

27 вересня 1999 року, згідно з Указом Президента України, з метою піднесення ролі і престижу Державної премії України імені Тараса Шевченка як найвищої в Україні премії в галузі культури, літератури і мистецтва, премія отримала нову назву — «Національна премія України імені Тараса Шевченка». З 1961 року й донині лауреатами Шевченківської премії стали понад 600 осіб.

Серед лауреатів ціла плеяда чернігівців — уродженців краю, де неодноразово гостював і творив великий Кобзар. Це Павло Тичина і Юрій Збанацький, Юрій Мушкетик і Григорій Кочур, Євген Гуцало і Володимир Дрозд, Леонід Горлач і Кость Москалець, Василь Нечепа і Дмитро Іванов…

На урочистостях, що відбулися в Чернігові з нагоди ювілею біля пам’ятника великому Кобзарю, представники влади та громадськості, митці відзначали велике значення Шевченківської премії для розвитку національної культури, цитували Тараса Шевченка, читали його вірші, співали й слухали пісні на вірші українського пророка.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації