back

Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті виставки «Золото нації. Наближення».

18-05-2016 | 07:56

Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті виставки «Золото нації. Наближення» в Адміністрації Президента напередодні роковин депортації кримських татар. 16 світлин історичних прикрас з кримських музеїв, що стали заручниками злочинної анексії півострова, найближчі тижні прикрашатимуть Second Floor Art Center.

Глава держави зазначив, що в ці дні не лише в Україні, а й у всьому світі згадують трагедію 72-річної давнини. Саме пісня про депортацію кримських татар у виконанні української співачки Джамали перемогла на конкурсі Євробачення.

"Назва її пісні привернула увагу до цієї трагедії кримськотатарського народу радянських часів багатьох людей, які просто не уявляли і ніколи не знали про те, що відбулося у 1944 році", - підкреслив Президент України.

У свою чергу, Глава Адміністрації Президента Борис Ложкін зазначив, що ця виставка, яка є п'ятою експозицією у Second Floor Art Center, є однією з найважливіших, адже вона присвячена тим культурним цінностям та надбанням, які зберігалися у Криму. «Це символічна виставка з бахчисарайським золотом, яке зараз, на жаль, ще зберігається в Амстердамі, й триває судовий процес з її повернення в Україну. Ця виставка - це шлях до повернення не тільки цього золота, я впевнений, що настане час і Крим повернеться додому, в Україну, і ця виставка - це маленький крок на тому непростому шляху», - сказав Борис Ложкін.

У заході також взяв участь Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він висловив тверде переконання, що золото з кримської землі, яке зараз у Нідерландах, та на яке претендують російські окупанти, обов'язково повернеться до Криму і буде у кримських українських музеях. «Це вже не лише золото - це духовна наша основа. Розраховую на те, що ви цю історію кримського золота, історію духовності настільки донесете не лише до українців, а й до світової спільности. Це буде ще одним внеском у повернення Криму», - звернувся він до журналістів.

Радник Глави АПУ Наталка Попович, у свою чергу, зазначила: «Найбільшим золотом і багатством кожного народу є люди, їх незламна сила духу, нескореність і прагнення до свободи, які демонстрували проекти "Діячі", "16 героїв України", "Матері героїв" і Джамала, яка недавно принесла велику перемогу Україні й ще раз сказала світу правду про те, що Крим - це Україна, і кримськотатарський, український народ об'єднують спільне прагнення до свободи і спільне усвідомлення ворога».

Археолог Максим Левада наголосив на тому, що цінність цих артефактів не лише в тому, що вони золоті: «Їхня вартість набагато більше, ніж вартість звичайного золота. Це частина нашої спільної духовної культури. Ці предмети пов’язані з багатьма народами: скіфи, пізньо-скіфське населення, алани, гуни, готи – ті народи, які згодом розпочали рух переселення з Криму до Європи – відомий процес «Великого переселення народів».

Керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України Сергій Кот висловив впевненість, що нідерландський суд ухвалить об’єктивне і справедливе рішення, адже Україна, Нідерланди та Росія є учасниками Міжнародної конвенції 1970 року про запобігання незаконному ввезенню та вивезенню культурних цінностей, яка чітко передбачає відповідальність держав, що приймають і випускають культурні цінності.

«Це власність України – державна власність, яка підлягає поверненню на суверенну територію України», - підкреслив він.

Організаторами виставки виступили Адміністрація Президента України, Український кризовий медіа-центр за допомоги Центру досліджень історико-культурної спадщини України та Інституту археології України.

Прес-служба Президента України