back

Старости обрані. Наразі тривають уточнення їх статусу в об’єднаних територіальних громадах

17-05-2016 | 15:16

В Україні вже обрано 147 старост в об’єднаних територіальних громадах. Про це повідомили під час круглого столу щодо питань правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах, який відбувся 16 квітня у комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

— Введення інституту старост наближає адміністративні послуги до людей, дозволяє мешканцям сіл та селищ мати вплив на місцеву владу, — висловив переконання Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

В умовах муніципальної консолідації, децентралізації, державі дуже важливо стимулювати створення найнижчої ланки системи місцевого самоврядування, яка надає можливість жителям навіть найменших сіл отримувати необхідні послуги на місцях, – така позиція Мінрегіону. Одним із стимулів, на думку керівників Міністерства, може стати фінансування перших виборів старост з державного бюджету. Допоки ж вибори фінансуються за рахунок місцевих коштів.

Все ще дискусійними залишаються також питання вчинення старостами нотаріальних дій, рівня фінансування діяльності старости, а також автоматичної участі старости у виконавчому комітеті ради об’єднаної громади.

— Кожне з рішень, які пропонуються сьогодні для вирішення цих складних питань, мають свої сильні і слабкі сторони і значною мірою впливають на статус, позицію старости як на селі, так і у раді об’єднаної громади, його ефективність, спроможність вирішувати питання на місцях. Отже разом з народними депутатами, представниками місцевого самоврядування об’єднаних громад маємо концептуально визначитися з напрямками майбутніх змін і вже найближчим часом запропонувати конкретні рішення, — зазначив під час круглого столу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

До речі, на Чернігівщині закінчилися вибори старост в п’яти об’єднаних територіальних громадах.

15 травня обрали старосту села Мала Кошелівка, яке входить до складу Вертіївської об’єднаної територіальної громади Ніжинського району. Тож тепер в області працюють 14 старост.


За інформацією Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України