back

Підбито підсумки роботи Чернігівської митниці у 2011 році

12-01-2012 | 16:32

12 січня відбулася підсумкова нарада керівництва Чернігівської митниці присвячена підведенню підсумків діяльності установи протягом 2011 року. В нараді взяв участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець, керівники правоохоронних органів та керівний склад Чернігівської митниці.

Під час наради розглядалися питання виконання завдань з наповнення Державного бюджету, питання пов’язані з роботою по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, а також реалізація повноцінного партнерства між митницею і суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

За словами начальника митниці Олександра Іванова, протягом 2011 року Чернігівською митницею до Державного бюджету України перераховано 1 мільярд 838 мільйонів гривень, що у 2 рази більше, ніж минулого року. Серед основних факторів, що вплинули на збільшення надходжень до Держбюджету - зростання обсягів імпорту, що підлягає оподаткуванню ввізним митом, збільшення обсягів імпорту, що підлягає оподаткуванню ПДВ, ріст показників обсягу імпорту, що підлягає оподаткуванню акцизним податком.

В минулому році велика увага керівництва митниці була приділена і реалізації повноцінного партнерства між митними органами та суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

«Загальна ситуація минулого року характеризується зростанням активності зовнішньоекономічної діяльності серед суб’єктів ЗЕД на 15,5%. Найактивнішими у проведенні митного оформлення товарів у минулому році були наступні підприємства: ПАТ «Тютюнова компанія «ВАТ-Прилуки», ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП», ТОВ «Компанія – Інтергал», ТОВ «Марс-Україна», ТОВ «Ітек-Транс», - зазначив Олександр Іванов.

Крім економічної складової, колективом митниці приділяється значна увага боротьбі з контрабандою та митними правопорушеннями.

В своєму виступі очільник митниці згадав і про запровадження процедури електронного декларування для підприємств та попереднього документального контролю вантажів у пунктах пропуску через митний кордон України, що є найвагомішими нововведеннями митної служби останнього часу та спрямовані на вдосконалення процесів митного контролю та оформлення.

Так, на початок 2012 року у зоні діяльності митниці до процедури електронного декларування долучились 25 підприємств, 5 з цих підприємств залучені до участі у 2-й фазі пілотного проекту з електронного декларування. Звертаючись до присутніх заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець відмітив, що обласна адміністрація високо оцінює діяльність Чернігівської митниці, яка включає в себе такі ключові пункти пропуску товарів на територію України, як «Нові Яриловичі», «Грем’яч», «Сеньківка», що зазвичай називають «Північними воротами України» .

«Щомісячне виконання у 2011 році Чернігівською митницею прогнозних показників надходженнь податків та зборів, виконання в цілому показників надходження податків і зборів у сумі 1 млрд. 838 млн.грн. та перевищення доведених завдань майже на 337 млн.грн. свідчить про проведення в митниці серйозної роботи. А збільшення у 2 рази порівняно з 2010 роком надходжень митних платежів вказує на забезпечення керівництвом митниці належного підходу до виконання поставлених завдань», - зазначив Микола Стрілець.

Увага була приділена і питанню важливості розбудови Міжнародного автомобільного пункту пропуску «Нові Яриловичі», що здійснюється Чернігівською митницею.

«Багато років існувала невідповідність пропускної спроможності пунктів пропуску «Нові Яриловичі» та суміжного білоруського «Нова Гута», що створювало постійну напругу на кордоні, особливо – в літній період часу. Тому розбудова цього об’єкту сприятиме зростанню іміджу нашої держави, у тому числі як транзитної держави, матиме позитивний влив на збільшення та прискорення пасажиропотоку через наші прикордонні пункти пропуску» - зауважив заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації.

Відмітив він і позитивні тенденції щодо активності зовнішньоекономічної діяльності серед суб’єктів ЗЕД, що позитивно свідчить про приділення керівництвом митниці належної уваги питанню створення сприятливих умов для роботи суб’єктів ЗЕД, що в підсумку призведе до збільшення товарообігу в регіоні, зростанню економіки області.

«Сподіваюсь, що в наступному році Чернігівська митниця не змінить свого підходу до справи», - зазначив Микола Стрілець, підсумовуючи роботу Чернігівської митниці у 2011 році.





Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації