back

З нагоди Дня Соборності та Свободи України

20-01-2012 | 17:00

Згідно з Указом Президента України Віктора Януковича 22 січня вперше буде відзначатися День Соборності та Свободи України.

20 січня з нагоди свята в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм пройшло урочисте зібрання та святковий концерт.

Участь у заході взяли керівники області та міста, представники громадськості.

Відкриваючи урочистості голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив: соборність, проголошена у 1919 році, – вияв не лише об’єднавчого потягу двох частин України, що тільки ставала на шлях будівництва держави. Це, одночасно, і підтвердження обраного тодішнім керівництвом двох республік демократичного вектору розвитку, заява про намір збудувати на уламках імперій суверенну державу, що поділяє європейські цінності, шанує права та свободи громадянина.

«Вже тоді політичні лідери прийшли до розуміння, що державне будівництво може бути успішним лише за умов єдності всіх українських територій та одночасної демократизації суспільного життя.

Проте, на початку ХХ століття, геополітичні умови та, передовсім, відсутність громадянського консенсусу серед різних верств населення не дозволили планам будівничих української держави перейти у практичну площину», - зазначив керівник області.

Наслідки цього для українців були вкрай важкими: втрата Україною самостійності, більшовицькі експерименти ціною в мільйони життів, пізніше — кровопролитні воєнні роки спільного з іншими народами відстоювання свободи та довгий шлях до здобуття незалежності у 1991 році.

Саме тому, зазначив голова облдержадміністрації, таким важливим є для нас урок Соборності – урок, який має засвоїти суспільство, що свідомо обрало світоглядні принципи демократії та верховенства права. Ці поняття були і будуть підґрунтям Української держави, історія якої знає приклади свідомого обрання керівниками країни та народом саме демократичних форм правління.

«Соборність держави є запорукою її свободи та незалежності і, навпаки, свобода як засадничий принцип державного будівництва зміцнює країну зсередини, робить вибір громадян свідомим та вільним від примусу.

Об’єднання понять «соборність» та «свобода» набуло нового звучання завдяки Указу Президента України Віктора Януковича від 30 грудня 2011 року, яким установлено єдине державне свято — День Соборності та Свободи України.

Історичний момент і значимість Свободи та Соборності вказують на необхідність підсилення цих складових у свідомості громадян. Саме про це йшлося у численних зверненнях та пропозиціях, які надходили до Глави держави від громадськості, у тому числі і з Чернігівщини», - підкреслив Володимир Хоменко.

Учасники заходу також переглянули святковий концерт.



















Прес-служба облдержадміністрації