back

Президент привітав прикордонників із успішною спецоперацією та знайденням колекції з 17 картин, викрадених з міського музею у Вероні

12-05-2016 | 08:10

Президент Петро Порошенко привітав особовий склад прикордонної служби та працівників воєнної прокуратури, які здійснили успішну операцію зі знайдення колекції з 17 найцінніших картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї, викрадених з міського музею у Вероні.

«Ці картини – зірки колекції музею Верони. Сьогодні ця блискуча операція нагадує світу про те, як ефективно Україна запроваджує боротьбу і з контрабандою, включаючи контрабанду витворів мистецтва, а також боротьбу з корупцією», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що загальна вартість цієї колекції згідно з документами, які були надані прикордонною службою і військовою прокуратурою, на сьогоднішній день перевищує 16 млн євро.

«Безумовно, такими ефективними діями, ми не лише зберегли світову цінність цих полотен, але і підтвердили на належному рівні престиж України», - підкреслив Президент та звернувся до керівництва цих відомств надати пропозиції щодо відзначення осіб, задіяних у здійсненні цієї операції.

Глава держави також подякував за те, що всі задіяні співробітники дотримуватись режиму таємності і не допустили витоку інформації, що дозволило не допустити зміни маршруту перевезення цих витворів мистецтва.

Президент доручив заступнику Глави Адміністрації Президента України Костянтину Єлісєєву зв’язатись з італійськими партнерами та запросити експертів для підтвердження автентичності полотен та узгодження формальностей, пов’язаних із їх передачею.

Голова Державної прикордонної служби України, генерал-полковник Віктор Назаренко доповів про завершення активної фази спеціальної операції по вилученню на кордоні України колекції дорогоцінних картин. Операція проводилась на виконання доручення та плану, який був затверджений Президентом. До проведення операції було залучено обмежене коло осіб.

За його словами, 6 травня 2016 року спільною слідчо-оперативною групою в Одеській області, за 1,5 км від державного кордону, при підготовці до переправи на територію Молдовської республіки, було затримано 17 картин, які мають велику історичну і художню цінність. Операція проведена у найкоротший термін. 7 травня було проведено мистецьку експертизу і встановлено, що ці картини – оригінали.

Віктор Назаренко нагадав, що 11 листопада 2015 року з міського музею Кастельвеккьо у місті Верона (Museo Civico di Castelvecchio) було викрадено 17 найцінніших картин старих майстрів – Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї.

Зі свого боку директор Департаменту оперативно-розшукової діяльності ДПС Петро Цигикал повідомив, що операція, яку проводили правоохоронці Італії, мала назву «близнюки», оскільки в крадіжці цих творів були задіяні брати – один з яких був охоронцем у музеї. Злочинці зімітували напад на охорону та здійснили крадіжку. Вони виконували замовлення, яке отримали з одного із регіонів Росії, ймовірно від одного із приватних колекціонерів із Чечні.

Прес-служба Президента України