back

Петро Бондарєв — від оборони Одеси до Карельського фронту

10-05-2016 | 08:41

На фронті з перших і до останніх днів війни, оборона Одеси, Севастополя, бойові дії на Карельському фронті, служба на Північному флоті — це все про ветерана Другої світової Петра Артемовича Бондарєва із Чернігова.

Напередодні Дня Перемоги перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич та заступник голови ОДА Сергій Сергієнко привітали ветерана зі святом, вручивши Подяку голови ОДА.

— Війну я зустрів в Одесі. Тільки здобув середню освіту і пройшов курс занять у морській школі. Планував вступити до військового училища, — розповідає Петро Артемович, — Іще увечері ми святкували випускний, а на ранок зрозуміли що почалася війна. Тож довелось освоювати бойове ремесло на полі бою.

Петро Бонадарєв цікаво і докладно розповідає про оборону Одеси, згадуючи цікаві деталі, чітко пам’ятає навіть прізвище капітанів бойових кораблів, що прикривали місто від ворога. Далі — оборона Севастополя, бойове поранення, шпиталь — і знову на фронт. Цього разу на північ, на Карельський фронт. Служив у Північому флоті. Досі зберігає морські карти бойового шляху військових кораблів та пам’ятні фото.

Петро Артемович — учасник Параду Перемоги в Москві. Нагороджений орденами Вітчизняної війни І ступеня та «За мужність» III ступеня, медалями «За відвагу», «За оборону Севастополя», «За оборону Радянського Заполяр'я».

Вже після закінчення війни Петро Артемович займався викладацькою діяльністю. Кандидат фізико-математичних наук. 12 років викладав математику у Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків Понад чверть віку працював у Чернігівському політехнічному інституті.

Читати також: Напередодні Дня перемоги голова ОДА зустрівся з чотирма поколіннями ветеранів


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації