back

Слово Президента під час молитви капеланів–учасників АТО за мир та перемогу

10-05-2016 | 07:59

Шановні співвітчизники!

Дорогі воїни!

Високодостойне товариство!

Мимоволі віриться у якусь містичну прозорливість наших предків, які споруджували пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі та монумент Батьківщини-матері на Дніпровських схилах. Там булава, щит та меч пророче повернуті у той бік, звідки два роки тому в Україну прийшла воєнна навала. Неначе нас про щось попереджали.

Ми з вами тут зібралися в День перемоги над нацизмом. А вчора я мав за честь зустрітися із представниками кількох поколінь захисників Вітчизни. Як на мене, дуже зворушливим виявився момент, коли військовими кашкетами обмінялися ветеран Червоної армії, вояк УПА та боєць-учасник АТО. Дякую вам за це неймовірне почуття єдності країни. Це був експромт, але який дуже яскраво символізує ту єдність, яку ми зараз маємо і якої потребуємо.

Настав, нарешті, той час, коли червоноармійці та вояки Української Повстанської Армії разом відзначають перемогу над нацизмом. Їх об’єднали ви - онуки та правнуки, які разом пліч-о-пліч захищають сьогодні Україну. Сьогодні нащадки тих, хто свого часу ходили в атаку чи під командуванням Родіона Малиновського, чи під проводом Романа Шухевича - разом в одному окопі захищають Україну від російської агресії.

За два роки цієї Вітчизняної війни за незалежність ми довели світові, що ворога зупиняє не лише сила зброї українських воїнів, але й духовна міць та єдність українського народу.

Під час суворих випробувань на міцність нашої Батьківщини народився дуже потужний всенародний рух волонтерів.

Впевнений в тому, що є ще один рух, який ми також маємо зараз. Це те, що створив для нас інститут військових капеланів.

Під вогнем “градів” і “смерчів” душа кожної смертної людини природно звертається по допомогу і порятунок до Творця і Спасителя. Страх долається вірою. Зміцнюють віру духівники, які знаходяться пліч-о-пліч із солдатами. Ваша духовна підтримка робить дух воїна сильнішим, віру у справедливість збройної боротьби та безумовну перемогу – непохитною!

Ви, перебуваючи в зоні ризику на межі життя та смерті, відкрили для великої кількості українських воїнів свою дорогу до Бога. Ви закріпили у їхній свідомості тверде переконання у тому, що захист Батьківщини – це Божий промисел.

Українські військові капелани - теж захисники Вітчизни. Вас не обминає доля солдата на війні. Вас так само рвуть кулі та осколки. Ви можете, як будь-хто, потрапити в оточення чи полон. Ви, як кожний в армії, страждаєте від усіх труднощів військового побуту.

Але ви перевершуєте інших надзвичайною силою духу, якої має вистачати не лише на себе, але на тисячі й тисячі людей, які потребують кожного дня, години та хвилини вашої пастирської опіки.

В зоні АТО щоденно відбувається служіння понад ста військових капеланів. В цілому ж за два роки збройного конфлікту українське духовенство різних церковних юрисдикцій направило на фронт та в прифронтову зону близько 600 священнослужителів.

Це – по-справжньому богоугодна справа. І нема жодної конфесії, яка б так чи інакше не брала в цьому участі. Ви - достойні громадяни України, і ваш патріотизм підтверджується вашими справами.

Сьогодні тут, біля Святого Володимира Великого, за перемогу України над ворогом будуть одночасно молитися понад 140 військових священиків та більше 300 воїнів. Маю за честь молитися разом з вами я, грішний. Вірю, що Господь нас почує, що Він любить Україну так, як любимо її ми, і як ми любимо Його.

Від імені української держави дякую вам за службу Україні та її славному воїнству.

Вітаю вас і всіх співвітчизників з Днем перемоги над нацизмом.

Хай Господь врятує нас від нашестя чужинців, допоможе звільнити нашу Батьківщину від агресора, від непроханих гостей.

Слава Ісусу Христу!

Слава Україні!