back

Українці долучаються до програм енергоефективності

05-05-2016 | 08:06

Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко в інтерв’ю 5-му каналу зазначив, що основний принцип Фонду енергоефективності, над створенням якого сьогодні йде робота, – радикальне зниження енергоспоживання через економічну мотивацію споживачів до економії. Фонд сприяє раціональному фінансуванню енергоефективних проектів і є гарантованим інструментом надання коштів на ці заходи.

За його словами, Україна витрачає удвічі більше енергії, аніж Польща чи інші країни Східної Європи. Тож необхідно довести показники витрат теплової енергії до європейського рівня. На переконання Віце-прем’єр-міністра, один із аспектів цього процесу – масове встановлення газових і теплових лічильників.

- Торік ми відчутно просунулися у цьому напрямі. Кількість будинків, обладнаних тепловими лічильниками, підвищено з 31% до 52%. Цього року плануємо довести цей показник до 76%, – наголосив Геннадій Зубко.

До речі, у Чернігівській області у 2015 році з різних джерел фінансування встановлено 317 одиниць засобів обліку теплової енергії. Загальний рівень забезпеченості склав 65,8%. Цьогоріч підприємствами теплокомуненерго планується встановити ще 511 теплових лічильників. Це має забезпечити рівень оснащення до 79,8 відсотків.

Як зазначив Геннадій Зубко, важливий напрям – часткова компенсація громадянам кредитів, отриманих на потреби енергоефективності.

- Торік держава компенсувала з бюджету на ці потреби 343 мільйони гривен. Ці кошти дозволили залучити ще 1,2 мільярда гривень. Тобто майже півтора мільярди гривень було впроваджено на програми з енергоефективності. Таким чином 100 тисяч родин отримали пільгові кредити, за якими їм компенсували 30% тіла кредиту, а також – частину відсотків за муніципальними програмами. Успішність цієї практики оцінили і наші міжнародні партнери. Уряд Німеччини і ЄС готові надати на ці потреби довгі дешеві кошти, – зазначив у своєму виступі Геннадій Зубко.

На Чернігівщині спільно з банківськими установами також досить успішно реалізуються ініціативи Уряду щодо стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів. Так, за державною програмою упродовж 2015 року кредити в розмірі 34,8 мільйона гривень отримали понад 2500 фізичних осіб. У тому числі видано понад 500 кредитів на суму 7,8 мільйона гривень для придбання негазових котлів.

Реалізацію програми продовжено і цього року. У 1-му кварталі кредитуванням охоплено вже майже 600 фізичних осіб.

За прогнозними підрахунками Мінрегіону, енергоінвестиції українців у власні помешкання дозволять заощадити 40-45% енергії. За умови ринкового тарифу окупність цих заходів складає три роки.


За інформацією Мінрегіону
і Дерпартаменту ЖКГ, регіонального
розвитку та інфраструктури ОДА