back

Як допомогти дітям бути захищеними та знайти сім’ю

27-04-2016 | 17:21

Про результати роботи служб у справах дітей області та цьогорічні перспективні напрямки діяльності говорили сьогодні, 27 квітня, на засіданні колегії Служби у справах дітей облдержадміністрації.

Як повідомила начальник Служби Людмили Зеленько, на даний час на Чернігівщині проживає 2158 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 90% охоплено сімейними формами виховання. З кожним роком все більше дітей-сиріт виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Отже, живуть у повноцінних сім’ях, отримуючи піклування та увагу від прийомних батьків та батьків-вихователів. В області наразі таких 472 дитини. Лише з початку року створено ще 3 прийомні сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу. У подальших планах Служби – до кінця року до зазначених альтернативних форм сімейного виховання влаштувати ще 60 дітей. Найпоширенішою ж формою сімейного виховання в області залишається опіка та піклування. Коли діти виховуються у родичів.

На Колегії зазначали, що перед працівниками сфери охорони дитинства стоїть багато завдань. Адже понад тисячу дітей в області проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Щороку близько 40 дітей зазнають сімейного насильства та жорстокого поводження. Складна ситуація із забезпеченням житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Новими загрозами у сфері захисту прав дитини є події на сході України, що тягнуть за собою сирітство та бездоглядність дітей.

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, звертаючись до працівників служб у справах дітей області, зауважила, що потрібно приділити більшу увагу контролю за умовами життя дітей у родинах соціального ризику, запобігати проявам соціального сирітства та насильства щодо дітей.

- Пам’ятайте, що всі ваші дії та рішення, які стосуються дітей, мають бути виваженими та обдуманими. Адже за кожним з них стоїть доля конкретної дитини та її майбутнє, – наголосила Наталія Романова.

Очільник обласної Служби Людмила Зеленько також зауважила, що працівникам на місцях необхідно приділити більше уваги психологічному аспекту роботи з дітьми груп ризику.

Також вона зазначила, що на базі Чернігівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей для надання психологічної допомоги дітям та батькам діє телефон довіри. Спеціалісти-психологи вислухають, підтримають та допоможуть за телефоном 0 800 500 241.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації