back

В умовах російської агресії Україна посилила заходи безпеки на атомних електростанціях - Президент

27-04-2016 | 08:04

Президент Петро Порошенко зазначає, що російська агресія проти України підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження ядерної зброї та створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої держави. Зважаючи на це було посилено заходи безпеки на українських АЕС.

"Не забуваймо: активні бойові дії точилися за кількасот кілометрів від Запорізької АЕС. Росія готувала повномасштабну війну проти України. Як мінімум – планувала військові дії та безлад на більшій частині території нашої держави. В тому числі там, де розташовано чимало небезпечних об’єктів. Ми вдалися до посилених заходів безпеки на АЕС, захищаємо їх від можливих атак з боку терористично-диверсійних груп в гібридній війні", – сказав Петро Порошенко під час виступу на заходах з нагоди 30-х роковин Чорнобильської трагедії.

Главами держави нагадав, що під час саміту з питань ядерної безпеки у США своїм унікальним досвідом забезпечення фізичного захисту радіоактивних матеріалів та ядерних об'єктів від можливих диверсій українські фахівці ділилися з партнерами. "На саміті я також наголосив і сьогодні – повторюю, що в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу. Ми і наші партнери маємо вирішити, як покращити гарантії безпеки з боку ядерних держав для тих країн, які не володіють зброєю масового знищення", – наголосив Президент.

Петро Порошенко висловив тверде переконання, що боротьба проти можливого ядерного тероризму має координуватися на міжнародному рівні та звернув увагу на можливість виникнення новітніх кіберзагроз.

Незважаючи на те, що Чорнобильська АЕС була виведена з експлуатації ще наприкінці минулого століття, проблема подолання наслідків катастрофи досі актуальна, зазначив Президент. "Вони важким тягарем лягли на плечі українського народу, і ми ще далекі від їх остаточного подолання", – наголосив він.

Петро Порошенко відзначив важливість підтримки нашої держави іноземними партнерами у вирішенні цих питань, зважаючи на масштаби трагедії та агресію проти України.

"За нинішніх непростих часів для України особливо важлива підтримка світової спільноти. І в день 30-х роковин катастрофи від імені українського народу я хочу ще раз висловити щиру подяку міжнародним організаціям і фінансовим інституціям, державам-донорам і партнерам, громадським організаціям та усім небайдужим людям, які допомагали і продовжують допомагати Україні долати наслідки однієї із наймасштабніших техногенних катастроф в історії людства", – сказав Глава держави.

Президент нагадав, що вчора міжнародні донори на конференції зі збору коштів за рахунок своїх джерел ухвалили рішення про додаткові внески на реалізацію чорнобильських проектів на загальну суму 87,5 млн євро, а сьогодні було підписано документи щодо виділення ЄБРР додаткових коштів на добудову сховища відпрацьованого ядерного палива, триває будівництво нового безпечного конфайнменту, який накриє саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.


Прес-служба Президента України