back

Юрій Павленко: «Захист прав дитини – один з ключових пріоритетів державної політики»

01-03-2012 | 16:00

Складна демографічна ситуація на Чернігівщині, яка сформувалася протягом попередніх десятиліть і спричинила високий рівень старіння населення при зменшенні народжуваності, має стійку тенденцію до покращення. На цьому наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час прес-конференції для обласних та всеукраїнських засобів масової інформації.

За його словами, приділення цьому непростому питанню значної уваги з боку обласної влади вже дало певні результати: якщо у 2005 році в області народилося 8 792 дитини, то у 2011 році – 10 134 дитини, причому значно зросла кількість сімей, де народилася друга або навіть третя дитина. Поступово знижується рівень смертності. Уповноважений Президента зауважив, що найкращий індикатор ефективності роботи влади – це тривалість життя населення. А вона за останні чотири роки в області збільшилася на три роки.

У свою чергу голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив: стала динаміка покращення демографічної ситуації свідчить про те, що людям стає комфортно жити в регіоні, народжувати і ростити тут дітей. Саме на це спрямоване поступове вирішення цілого комплексу різнопланових питань соціально-економічного розвитку регіону.

В області розроблена програма подолання йододефіциту, яка зараз знаходиться на стадії обговорення. Юрій Павленко зазначив, що проблема йододефіциту є надзвичайно актуальною, особливо для територій, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. За його словами, позиція Президента України чітка – врегулювати цю проблему на законодавчому рівні. Один із шляхів – це йодування солі, її прийнятна ціна та достатня кількість у торгівельній мережі, йодування інших продуктів харчування, через які найдешевше та найпростіше давати населенню необхідну норму йоду. Зараз же люди отримують йоду майже вдвічі менше за необхідну норму, що негативно впливає на якість та тривалість життя.

Уповноважений Президента повідомив присутнім, що проект Закону щодо подолання йододефіциту в Україні наразі доопрацьовується, а у найближчий час буде представлений на спільній прес-конференції Юрія Павленка, науковців та народних депутатів України.

«Те, що на рівні Чернігівської області влада розуміє це питання та опікується такою важливою проблемою говорить про її розуміння необхідності покращувати здоров’я людей, передусім дітей», - відзначив він.

Юрій Павленко також дав позитивну оцінку роботи обласної влади у напрямку охоплення дітей дошкільною та позашкільною освітою.

У 2011 році кількість дітей, охоплених шкільною освітою, становила майже 62% проти показника у 58%, який залишався незмінними тривалий час. Він висловив упевненість у тому, що ще амбітніші завдання влади на 2012 рік щодо відкриття протягом року не менше 18 нових дошкільних закладів будуть виконані.

Незважаючи на всі проблеми з фінансуванням і організацією позашкільної освіти на центральному рівні, область не тільки не зменшила їх кількість, а й навіть збільшила – зараз кількість дітей, охоплених позашкільною освітою в області складає 41% проти 36% по Україні.

Відповідаючи на запитання щодо використання дитячої праці, Юрій Павленко зауважив, що це питання в Україні тривалий час не аналізувалося. Останній аналіз, проведений у 1995 році показав, що незаконне використання дитячої праці є поширеним явищем, а це свідчить про недостатню увагу з боку відповідальних органів влади по захисту прав дитини від її експлуатації.

«Ми розуміємо цю проблему, зараз проводиться спеціальне дослідження на цю тему, результати якого будуть найближчим часом оприлюднені.

Президентом України Віктором Януковичем було ухвалено рішення про визначення захисту прав дитини одним з ключових пріоритетів державної політики, виконання якого перебуває на його особистому контролі», - підкреслив Юрій Павленко.

Говорячи про реформування інтернатних закладів, він наголосив на проведенні даної процедури з урахуванням інтересів багатьох сторін.

Кожна дитина-сирота має бути влаштована в родину (через опіку, піклування, усиновлення, влаштування до дитячого будинку сімейного типу, прийомну сім’ю) і такі можливості. За його словами, така можливість в області є. Для тих дітей, що вже виховуються в інтернаті, треба зробити все можливе для того, щоб вони погодилися піти жити в прийомну сім’ю. У випадку відмови, що нерідко трапляється з підлітками, обов’язок держави докласти всіх зусиль для підготовки дитини до виходу в доросле життя, а після випуску з інтернатного закладу піклуватися про освіту, працевлаштування і забезпечення житлом такої дитини.

«Президент України вимагає від кожного чиновника виконання законів щодо дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

З метою уникнення створення так званого «штучного сирітства» кожна заява стосовно направлення дитини до інтернатного закладу за заявою батьків має розглядатися як надзвичайна ситуація на рівні району, тому що це означає, що не було забезпечено достойних умов для життя родини, якій не вчасно простягнули руку допомоги. Нічого складного у цьому немає. Треба кожному чиновнику на своєму рівні чітко виконувати закони і укази Президента і допомагати тим, хто опинився в складних сімейних обставинах», - підкреслив Юрій Павленко.






Прес-служба облдержадміністрації