back

Ґендерні питання не втрачають актуальності

19-03-2012 | 13:06

19 березня заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець зустрівся з представниками місії ЄС та ПРООН з оцінки результатів та ефективності впровадження Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні та стратегічного планування впровадження ґендерної політики в Чернігівській області на період до 2020 року. Мета візиту місії - вироблення рекомендацій, які допоможуть у визначенні стратегій та пріоритетів для подальшої підтримки ініціатив ЄС/ПРООН в сфері ґендерної рівності та подолання ґендерного насильства.

В режимі діалогу експерт з оцінювання проектів Європейського Союзу Доната Мацеллі, керівник Проекту ПРООН Сприяння впровадженню національного ґендерного механізму Ігор Гуцуляк, консультант Програми розвитку Організації Об’єднаних націй (ПРООН) в Україні Олександра Заярна, радник голови облдержадміністрації з ґендерних питань Лариса Юда та члени Міжвідомчої ґендерної ради при ОДА обговорили питання реалізації ґендерної політики в області, зокрема питання рівності прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері зайнятості, ролі громадських організацій у впровадженні ґендерної політики та питання попередження насильства в сім`ї.

Як зазначив Микола Стрілець, на Чернігівщині активно проводиться робота з впровадження ґендерної політики. З 2007 року в області реалізовувалась програма «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Чернігівської області до 2010 року», розпочато практику включення ґендерних питань до місцевих програм розвитку та планів роботи, розробляється відповідна програма до 2016 року тощо.

Більш детально про реалізацію гендерної політики в області поінформувала начальник управління у справах сім`ї та молоді облдержадміністрації Оксана Сердюк.

За її словами, в регіоні діє Міжвідомча ґендерна рада при облдержадміністрації, постійно проводяться семінари-тренінги з даної проблематики. Для дослідження та аналізу ситуації в області щодо ґендерних невідповідностей спільними зусиллями органів виконавчої влади та громадської організації Спілки жінок України створено Ґендерний портрет регіону.

На врегулювання ґендерних процесів в області спрямовано доручення голови облдержадміністрації Володимира Хоменка від 31 грудня 2010 року, яким визначено пріоритетні напрямки роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення ґендерної рівності у всіх сферах життєдіяльності регіону.

Як зазначила Оксана Сердюк, ефективну роботу по забезпеченню рівних прав і можливостей жінок та чоловіків можна організувати лише в тісній співпраці органів виконавчої влади і місцевого самоврядування з науковцями, експертами, фахівцями з ґендерних питань, представниками громадських організацій.

«Сьогодні ми можемо говорити про певні позитивні зміни, перш за все, щодо розуміння ґендерних проблем, і, безперечно, щодо їх поступового розв’язання.»,- наголосила вона.

В свою чергу, Ірина Дорожкіна - голова обласної організації Спілки жінок України, відзначила, що актуальним для Чернігівщини залишається питання створення в області ресурсного ґендерного центру.

Підсумовуючи засідання, Микола Стрілець зазначив, що не можна заперечувати той факт, що проблеми, пов’язані з питанням рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, існують, зокрема у сфері трудових відносин та ринку праці, охорони здоров’я, освіти, участі жінок у політичному житті, інших сферах життєдіяльності та запевнив присутніх в тому, що керівництво області розуміє важливість ґендерних перетворень і гарантує їх подальше впровадження в регіоні.

В рамках візиту гості також планують відвідати спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов, де проведуть урок ґендерної грамотності, оглянуть виставку «Видатні жінки України» та візьмуть участь у круглому столі на тему: «Проблеми впровадження ґендерних аспектів в освіту».

Також плануються зустріч представників місії з головою Чернігівської обласної ради А. Мельником та лекція в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за участю викладачів та слухачів на тему: «Впровадження ґендерного компоненту в навчальний процес» (в рамках реалізації проекту «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні»).











Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації