back

Політичне врегулювання ситуації на Донбасі можливе лише після імплементації безпекових пунктів Мінських угод - Президент

25-04-2016 | 07:50

Президент Петро Порошенко наголошує, що альтернативи поверненню українського суверенітету на Донбас та відновленню територіальної цілісності України немає, але початок політичного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях можливий лише після виконання та дотримання проросійськими бойовиками всіх пунктів Мінських домовленостей, щодо забезпечення безпеки у регіоні.

"Політичне врегулювання може бути розглянуто і розпочато лише тоді, коли будуть забезпечені безпекові критерії. Ми в жодному випадку не можемо дати легітимізувати російську окупацію через механізм псевдо виборів, на кшталт кримського псевдо референдуму або псевдо виборів 2 листопада 2014 року. Ми цього не допустимо", - сказав Глава держави в інтерв'ю українським телеканалам.

"Це головна змістовна частина Мінських домовленостей - першою і головною передумовою, що має бути - сталий режим припинення вогню і безпекові критерії, які мають дотримуватися не тільки вздовж лінії зіткнення, а на всій окупованій території", - додав Петро Порошенко.

За словами Президента, цю позицію України підтримують і її партнери у Нормандському форматі та Сполучені Штати Америки.

Глава держави з сумом констатував, що чинна Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не може забезпечити виконання вищезазначених пунктів - обстріли продовжуються, а Місії не завжди вдається зафіксувати ці порушення Мінських угод бойовиками.

"Бо вони є неозброєними, вони можуть лише зафіксувати факт обстрілу, але не завжди можуть зафіксувати з якого боку вони були здійснені. Саме тому ми наголошуємо, що ми маємо запроваджувати нову, спеціальну поліцейську місію, яка зможе забезпечити безпекові кондиції і забезпечити себе", - підкреслив Петро Порошенко.

Лише посилена місія здатна буде забезпечити врешті стале припинення вогню та безпеку, відведення важкої військової техніки та виведення російських окупаційних військ, відновлення контролю над українсько-російською частиною кордону, переконаний Президент.

Крім ефективного моніторингу лінії зіткнення задля встановлення реального місця і напрямку обстрілів, порушників режиму припинення вогню, забезпечення можливості швидкого реагування, поліцейська місія ОБСЄ має виставити постійно діючі озброєні пости в місцях відведення важкої техніки та на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону з метою припинення постачання бойовикам російської техніки і боєприпасів через неї, підкреслив Глава держави.

"Якщо це буде забезпечено, то завдання роботи поліцейської озброєної місії має три етапи. Перший - це безпековий компонент. Другий - підготовка і проведення виборів, забезпечивши вільне волевиявлення громадян: можливість проведення повноцінної кампанії, доступ до ЗМІ, виборців, забезпечення роботи і захист виборчих комісій, дотримання критеріїв, щоб вибори були вільними і справедливими. І третє - це є забезпечення етапу передачі влади новообраним представникам українського Донбасу", - сказав Петро Порошенко.

"Після завершення цього процесу функція Місії буде виконана", - констатував Президент.

Прес-служба Президента України