back

«Перший батальйон Чернігівщини» – 13-й БТРО відзначив День народження

24-04-2016 | 14:44

Рівно два роки тому в квітні 2014 року на Чернігівщині було створено 13-й батальйон територіальної оборони, який згодом було реорганізовано в 13-й окремий мотопіхотний батальйон. З цієї нагоди організацією ветеранів «Спілка 13 БТРО», за підтримки Чернігівської ОДА та міської ради, 23 квітня в обласному центрі було зорганізовано патріотично-культурний захід «Перший батальйон Чернігівщини».

Місцем збору всіх небайдужих: ветеранів, родин військовослужбовців, волонтерів і представників влади стала Красна площа, а саме – розташована біля неї стела пам’яті загиблих героїв АТО. Адже за час бойових дій на сході країни свої життя за незалежність і територіальну цілісність України поклали вже 143 наших земляків. Серед них – 33 військовослужбовці 13 мотопіхотного батальйону.

Згадавши загиблих поіменно та пом’янувши їх хвилиною мовчання, учасники зібрання поклали квіти до стели. Після ж церемонії покладання квітів, заспівавши Державний гімн у супроводі духового оркестру, учасники акції направилися до обласного філармонійного центру, де й відбувалося продовження заходу з врученням державних нагород військовослужбовцям та патріотична концертна програма.

Першим до військовослужбовців та всіх присутніх на заходах з нагоди другої річниці створення 13-го БТРО зі сцени обласного філармонійного центру звернувся голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч: «Шановні воїни, шановні рідні і близькі військовослужбовців, шановна громадо! 13-й батальйон одним із перших у нашій області отримав бойове завдання на участь в антитерористичній операції. Після стислого у часі бойового злагодження 9-го травня 2014 року батальйон уже вирушив у Луганську область. На початковому етапі АТО батальйони територіальної оборони разом із добровольчими підрозділами стали одними з основних бойових складових Збройних сил України, що зупинили агресію та звільнили від загарбників значну частину Донецької та Луганської областей. Формування та підготовка підрозділу відбувалася в умовах обмеженого матеріально-технічного забезпечення. Тому вся Чернігівщина, органи влади, підприємства, організації, волонтери взяли на себе забезпечення 13 БТРО усім необхідним для ведення бойових дій. Саме тому сьогодні на позиціях батальйону майорять прапори Чернігівської області.

Особовий склад батальйону практично повністю формувався з числа військовозобов’язаних призваних за мобілізацією, при цьому більшість громадян пішла до війська добровільно. Але, на превеликий жаль, у боях на сході Чернігівщина понесла непоправні втрати. Вічна й щира вдячність кожній родині, яка виховала Героїв-захисників Батьківщини, справжніх патріотів України.

Запевняю, що органи державної влади й надалі докладатимуть максимум зусиль для розв’язання проблем учасників АТО та їх сімей. Ми дякуємо всім військовослужбовцям які захищали та захищають Батьківщину і бажаємо миру та спокою усім нам у вільній і заможній країні», – такими словами звернувся до загалу голова Чернігівської ОДА.

Після промови Валерій Куліч перейшов до вручення державних нагород загиблим військовослужбовцям Чернігівщини.

Указами Президента України за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджено посмертно:

Орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня – капітана Коновалова Олексія Ігоровича. Нагороду отримала мати – Коновалова Наталія Миколаївна.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня:

– старшого солдата Близнюка Володимира Володимировича. Нагороду отримала мати – Белеванцева Олена Володимирівна;

– солдата Бригинця Олександра Володимировича. Нагороду отримала мати – Бригинець Олена Володимирівна;

– сержанта Головатого Максима Сергійовича. Нагороду отримала мати – Головата Людмила Григорівна;

– сержанта Колесника Віталія Павловича. Нагороду отримала мати – Колесник Марія Григорівна;

– молодшого сержанта Кравченка Євгена Анатолійовича. Нагороду отримала мати – Кравченко Людмила Олександрівна;

– сержанта Куслія Олега Григоровича. Нагороду отримала мати – Куслій Валентина Миколаївна;

– сержанта Томилка Івана Миколайовича. Нагороду отримала мати – Томилко Зинаїда Йосипівна;

– солдата Гирича Віталія Анатолійовича. Нагороду отримала мати – Гирич Надія Петрівна;

– солдата Соломаху Олега Володимировича. Нагороду отримала мати – Соломаха Надія Григорівна;

– солдата Старченка Павла Олександровича. Нагороду отримала мати – Ярошенко Любов Іванівна;

– солдата Онопрієнка Олександра Валерійовича. Нагороду отримала мати – Онопрієнко Світлана Вікторівна;

– сержанта Харитонова Сергія Миколайовича. Нагороду отримала мати – Харитонова Ніна Петрівна;

– солдата Лободу Вадима Михайловича. Нагороду отримав батько – Лобода Михайло Іванович.

Орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня нагороджено військовослужбовця 72 окремої механізованої бригади старшого лейтенанта Вапняра Олександра Васильовича. Нагороду отримала дружина – Вапняр Вікторія Петрівна.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня – добровольця 93-ї окремої механізованої бригади «Карпатська Січ», солдата Москотіна Леоніда Павловича. Нагороду отримала дружина – Москотіна Ольга Володимирівна.

Також Указами Президента України Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено військовослужбовців 13-го окремого мотопіхотного батальйону:

– молодшого сержанта Барана Миколу Олексійовича;

– молодшого сержанта Камишного Олесандра Михайловича;

– старшину Костюченка Олександра Анатолійовича;

– солдата Харченка Анатолія Анатолійовича;

– солдата Хоменка Валерія Дмитровича.

Після церемонії нагородження до присутніх також звернулися голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко та інші запрошені гості, відбулася патріотична концертна програма.



Прес-служба облдержадміністрації