back

Як оцінити взаємодію органу виконавчої влади з громадськістю

22-04-2016 | 09:40

Чергова експертна зустріч з питань обговорення пріоритетів урядової політики відбулась 21 квітня на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади.

В он-лайн режимі через відеопортал YouТube експерти, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Творчого центру ТЦК обговорювали методологію проведення оцінки діяльності органу виконавчої влади за напрямом «взаємодія з громадськістю». Ця методологія розроблена робочою групою, до складу якої, зокрема, ввійшли представники Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, Національної академії державного управління при Президентові України, благодійного фонду «Творчий центр ТЦК».

Як зазначили експерти в київській студії, мета проведення оцінки – визначення стану та дієвості взаємодії органу виконавчої влади з громадськістю. Така оцінка проводиться задля вивчення реального стану справ щодо відкритості та прозорості влади перед громадськістю, співпраці з інститутами громадянського суспільства. На переконання розробників методології, така оцінка не є аудитом чи контролем. До її проведення бажано залучати фахових експертів. А її результатом має бути спонукання органу влади для пошуку нових інструментів покращення своєї діяльності.

Оцінку пропонують проводити за чотирма критеріями: визначення якості інформування громадськості, здійснення консультацій з громадськістю, залучення громадськості до процесу вироблення політики, партнерство органу влади і громадськості. Для цього розробниками методології запропонована матриця показників для вимірювання результативності.

Як наголошувалось під час обговорення, оцінка має містити не лише кількісні показники, які не можуть в повній мірі відобразити реальний стан справ. Має бути якісний аналіз, при чому з боку як експертів, так і самого органу влади. До того ж ця оцінка не має бути обтяжливою. Таку оцінку діяльності може ініціювати як сам орган влади, так і представники громадськості. При цьому має бути узгодженість обох сторін, а також бажання, щоб результатом такого оцінювання було покращення взаємодії органу влади з громадськістю.

Традиційно в обговоренні взяли участь представники з Львівської, Дніпропетровської, Одеської, Полтавської та Чернігівської областей.

До розмови долучився директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван. Він зауважив, що таке оцінювання, дійсно, варто проводити. Щоб розуміти, як рухатися далі, на чому робити акценти. Проте він, як і представники інших регіонів, висловив пересторогу, щоб ця оцінка не стала забюрократизованою процедурою.

Від Чернігівщини свої пропозиції до методології вніс також голова антикорупційної спілки «Совість» Володимир Демиденко.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації