back

Реформа місцевого самоврядування: як створити дійсно спроможні громади

13-04-2016 15:49

Впровадження децентралізаційної реформи наразі для громад є темою номер один. Тому під час засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, організованого регіональним відділенням Асоціації міст України, питання стосовно реформування місцевого самоврядування та перспектив вдосконалення адміністративно-територіального устрою обговорювались із великою зацікавленістю та сподіванням на отримання відповідей на наболілі запитання.

Перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич запевнив, що виконавча влада підтримує впровадження реформ. При цьому він висловив чітке переконання щодо необхідності формувати громади, які, дійсно, і економічно, і фінансово спроможні взяти на себе відповідальність за вирішення конкретних проблем своїх громадян.

- Необхідно формувати сильну, дієву владу на місцях, – наголосив Леонід Сахневич. Саме до цього він закликав сільських, селищних та міських голів.

Перший заступник голови акцентував, що реформи мають бути зрозумілими для людей, покращувати рівень їх життя. У громадах має бути забезпечено якісну медицину, освіту, соціальний захист, комунікації, інші життєво необхідні позиції.

Також він зауважив, що на сьогодні є значна кількість проблем, що стримують розвиток громад. Їх вирішення лежить у законодавчій площині.

Про це також неодноразово говорили й інші учасники засідання. А це, переважно, сільські, селищні, міські голови – ті, хто безпосередньо знаходяться в процесі впровадження реформ. До речі, захід проходив у режимі «живого» обговорення конкретних проблемних питань, відповіді на які надавали представники Мінрегіонбуду та Асоціації міст України. Вони висловлювали розуміння проблем на місцях, зацікавленість у конкретних конструктивних пропозиціях щодо удосконалення процесу реформування.

Представників із районів області найбільше хвилювали питання забезпечення фінансової спроможності громад, державної субсидіарної підтримки, передачі у власність громад земельних фондів, ряд інших нагальних питань. Обговорювали перспективні плани створення об’єднаних територіальних громад. Головне, на чому акцентували увагу учасники засідання, – необхідність пошуку таких шляхів і механізмів реформування, які б забезпечили створення і подальший розвиток спроможних територіальних громад.

У заході також взяла участь делегація з Республіки Білорусь, представники якої долучилися до активного обговорення теми децентралізації.






Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода