back

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів

11-04-2016 | 09:36

Сьогодні все людство відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

71 рік тому, у березні 1945 року, відбулось повстання в’язнів нацистського концтабору Бухенвальд. Передувала повстанню втеча німецького командування та частини охоронців, які, незважаючи на намагання сховатися, були схоплені американськими військами.

Саме у цей момент в’язні найбільшого концентраційного табору, яким був Бухенвальд, наважились на збройне повстання і взяли ситуацію під свій контроль. 11 квітня 1945 року на територію Бухенвальду увійшли американські війська. Пізніше Організація Об’єднаних Націй проголосила цей день Міжнародним днем визволення в’язнів фашистських таборів.

Загалом під час Другої світової війни на території гітлерівської Німеччини та окупованих нею держав діяло чотирнадцять тисяч таких фабрик смерті. Вісімнадцять мільйонів людей різних національностей пройшли через пекло Треблінки, Майданеку, Освенциму та інших таборів. Безневинно загинули одинадцять мільйонів чоловіків, жінок і дітей. В’язнями таборів також були сотні тисяч українців.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів — це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

А сьогодні, коли Україна вимушена захищати свої кордони від російського агресора, який, як і колись гітлерівська Німеччина, несе смерть і страждання на нашу землю, маємо консолідувати зусилля навколо історії боротьби народу України за свою свободу у період Другої світової війни.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації