back

Президент закликає Парламент до відповідальної позиції по формуванню коаліції та Уряду на наступному тижні

11-04-2016 | 07:56

Президент Петро Порошенко очікує, що цього тижня народні депутати домовляться щодо нової коаліції у Верховній Раді та визначаться із кандидатурою нового Прем'єр-міністра.

"Я повністю погоджуюсь з тим, що далі терпіти безвладдя в країні неможливо, тому я чекаю, що не пізніше, як наступного тижня, ми почуємо з Парламенту добру звістку", - сказав Глава держави в інтерв'ю українським телеканалам.

"Вони мають створити коаліцію. Сьогодні дуже популярна позиція: "я не хочу брати на себе відповідальність, я не хочу входити, я не хочу голосувати, але я хочу мати право критикувати". Це безвідповідально для країни. Ті відповідальні депутати, я сподіваюся, що їх буде більшість у Парламенті, що вони забезпечать створення коаліції, внесуть мені кандидатуру Прем'єр-міністра. Це має бути у вівторок", - додав Петро Порошенко. Він зауважив, що очікує, що новостворена коаліція запропонує на посаду голови Кабінету Міністрів Володимира Гройсмана. Водночас, Президент підкреслив, що готовий працювати з будь-яким Прем'єр-міністром.

Глава держави переконаний, що інший склад Верховної Ради не буде кращим, тому варто шукати шляхи врегулювання політичної ситуації в країні з її нинішнім складом.

"Я напевне перший Президент, який категорично не хоче і не допустить входження в конфронтацію а ні з Парламентом, а ні з Урядом. Хочу абсолютно чітко заявити - іншого Парламенту в мене немає і наступний кращим не буде. І в цій ситуації ми маємо забезпечити, щоб Парламент виконав ті завдання і зобов'язання, які вони брали на себе, коли підписували коаліційну угоду і завершили процес реформ", - сказав Глава держави зауваживши, що йдеться у тому числі і про реформу децентралізації та інші.

У цьому контексті Петро Порошенко зазначив, що також очікує на ухвалення Парламентом програми дій Уряду, в якій має бути чіткий перелік законопроектів щодо співробітництва з Міжнародним валютним фондом, виконання Україною зобов'язань з імплементації Угоди про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі та Плану дій щодо безвізового режиму, імплементації Мінських домовленостей, що забезпечить прогрес у мирному процесі на Сході. "Я впевнений у тому, що ми можемо досягти дуже пристойних результатів, у тому числі і в економічній сфері", - резюмував Глава держави.

Президент також зазначив, що готовий розпочати консультації щодо кандидатури на посаду Генерального прокурора одразу після формування нової коаліції.

Прес-служба Президента України