back

Розвиток сільських територій Чернігівської області обговорено на нараді за участю Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка

23-02-2012 | 18:00

В рамках робочої поїздки Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка до Чернігівської області пройшла нарада з питань стану та перспектив сільськогосподарського виробництва і розвитку сільських територій Чернігівської області.

Відкриваючи нараду, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив, що минулий рік для аграрного сектору області був результативним. Це дозволило помітно поліпшити рейтингові показники регіону за темпами валового виробництва сільськогосподарської продукції. Згідно з Оцінкою результатів діяльності регіональних органів влади у 2011 році за усіма напрямами Чернігівщина зайняла десяте місце по Україні.

Проте, зауважив керівник області завдання, поставлені Главою держави щодо розвитку сільськогосподарського виробництва, потребують у подальшому ще більш напруженої роботи.

Він зазначив, що розвиток агровиробництва поліських територій поступово набирає обертів, задіюється невикористаний аграрний потенціал, а застосування сучасних технологій на цих землях дає позитивний результат.

Ефективність роботи аграрної галузі у минулому році також підтверджується показниками зовнішньоекономічної діяльності. Так за січень–листопад 2011 року сільськогосподарської продукції було експортовано на 43% більше, ніж за відповідний період попереднього року.

При тому, що за кліматичними умовами область відноситься до зони Полісся, регіон вже втретє за останні чотири роки перетинає двомільйонну позначку зі збирання валу зернових культур.

А нинішній врожай став найбільшим за останні вісімдесят років. І це, наголосив Володимир Хоменко, далеко не межа. Таким чином сформувано базу для подальшого нарощування виробництва зернових.

Разом з тим, великий врожай став і викликом — і стосовно цінової політики, і щодо зберігання вирощеного. Тому, враховуючи щорічне зростання валового збору зерна та в перспективі отримання його в обсязі трьох мільйонів тонн, вже сьогодні ведеться робота над удосконаленням системи його якісної доробки, сушки та зберігання.

Що стосується тваринницької галузі, Чернігівщина — це регіон, у якому м’ясному і молочному скотарству приділяється пріоритетна увага.

З кожним роком все більш лімітуючим фактором для аграрного виробництва в Україні, як і на всій планеті, стає волога. Чернігівщина в силу свого географічного положення та кліматичних умов матиме найсприятливіші умови в цьому сенсі, а відтак і перспективу розвитку тваринництва.

«Наша мета, яку ми послідовно переводимо у площину реалізації, це замкнені виробничі цикли як у молочному, так і м’ясному напрямах. Місцеві племінні суб’єкти, свої виробництво та кормова база, і обов’язково – власна переробка. Ми ставимо за мету вивозити за межі області та країни не сировину, а винятково готову продукцію. Тоді матимемо не лише просте відтворення виробництва, а й отримаємо додаткову додану вартість, збільшимо кількість робочих місць та відрахування до бюджетів усіх рівнів. Як наслідок – розвиватимуться суміжні напрямки. Це стосується і рослинницької галузі», - підкреслив Володимир Хоменко.

Проте, зауважив він, сільськогосподарське виробництво — це лише складова аграрної політики держави, спрямованої на відродження і розвиток села та селянства як носія української ідентичності, культури і духовності.

Невід’ємна частина аграрного виробництва — це сільські території, розвиток яких можливий лише за умови чіткої взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Реалізуючи державну політику у цьому питанні, обласна держадміністрація спирається на ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича, відповідні нормативні документи, зокрема, Цільову програму розвитку українського села на період до 2015 року.

Протягом останніх років позиція облдержадміністрації формується за принципом посилення соціальної відповідальності аграрного бізнесу на територіях їхнього господарювання. Це стосується будівництва доріг, допомоги освітнім та лікувальним закладам, участі у вирішенні важливих соціальних питань.

Прораховуючи перспективи розвитку крупнотоварного агробізнесу, керівництво не залишає поза увагою інтереси малого, середнього бізнесу та особистих селянських господарств.

Спільні зусилля консолідуються навколо розвитку підприємництва на селі, розв’язання проблем зайнятості, розвитку транспортного сполучення та зв’язку, удосконалення інженерної інфраструктури, розвитку житлового будівництва та комунального господарства. В цьому контексті найближчим завданням є створення при кожній сільській раді відповідної служби, яка надаватиме комунальні послуги сільським жителям не гірші за міських – водозабезпечення, водовідведення, вивезення сміття тощо.

Сьогодні є певні результати роботи місцевих органів влади в цьому напрямку. У сільській місцевості додатково запрацювали три нові обслуговуючі кооперативи та понад 70 інших обслуговуючих суб’єктів.

Удосконалюється мережа опорних шкіл, проводиться реформування медичної галузі, вживаються заходи щодо поліпшення побутового обслуговування сільського населення, створення умов для заохочення молоді до роботи і проживання у сільській місцевості. З цією метою в області тільки за минулий рік збудовано та відновлено роботу 28 дитячих садків, 14 шкіл, 9 медичних закладів, 8 спортивних об’єктів та об'єктів торгівлі – на 31 тис м2. Введено у дію низку газопроводів.

«Звичайно, це лише дещиця у загальній справі розвитку сільських територій. Кінцевим результатом нашої роботи має стати докорінне поліпшення умов життя сільських жителів. Головною умовою вирішення поставлених завдань вважаємо комплексний підхід до розв’язання існуючих проблем села з боку усіх зацікавлених структур. Сподіваюсь, спільними зусиллями ми з часом досягнемо бажаного ефективного результату, - підкреслив Володимир Хоменко.

Як зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак, стратегічними напрямками розвитку аграрного сектору області визначено молочний та м’ясний, зерновий та картоплярство. Він також зупинився на заходах, які вживаються в області для практичної реалізації намічених завдань.

На нараді також розглянуто низку важливих питань. Зокрема, роль місцевого самоврядування в питаннях розвитку сільських населених пунктів, стан реалізації земельної реформи в Чернігівській області, роль фермерства в соціально-економічному розвитку села та інші.

«Економічна та соціальні складові пов’язані між собою — без економічного розвитку сільських територій марно сподіватися на успіх у соціальному поступі. Адже там, де немає роботи, годі говорити про заробіток, достаток, розвиток сільської інфраструктури та суспільну стабільність.

Тому в нашій області докладаємо зусиль, насамперед, до того, щоб в аграрний сектор Чернігівщини приходили інвестиції. Саме вони оживлюють села, даючи роботу сотням і тисячам селян, а відтак можливість нормально заробляти, створювати сім’ї, планувати своє майбутнє.

Зусилля інвесторів, помножені на системну роботу державної влади на всіх рівнях, здатні забезпечити сільським територіям сталий та ефективний розвиток. На теренах області маємо чисельні приклади ефективної співпраці бізнесу з місцевими органами влади.

Ми всі є учасниками процесу оновлення роботи аграрного сектору та життєзабезпечення сільських територій. Тому спільними зусиллями маємо забезпечити відродження життєдіяльності у сільській місцевості, де проживає значна частина населення України, яке є носієм національної автентичності», - підсумував Володимир Хоменко.







Прес-служба облдержадміністрації