back

У Верховній Раді говорили про туристичний потенціал України

07-04-2016 | 15:51

6 квітня у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання щодо розвитку туристичної індустрії як інструменту економічного розвитку та інвестиційної привабливості України.

Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, зокрема, наголосила, що в багатьох країнах доходи від туризму складають до 10% ВВП, а кожне 15-е робоче місце створюється в галузі туризму. Водночас, на її думку, сьогодні в Україні не можна говорити про розвиток туризму, якщо немає інфраструктури, доріг, комунікацій тощо. Також важко уявити собі розвиток туристичної галузі в Україні без захисту інвестицій.

Голова профільного парламентського Комітету Артур Палатний у виступі зазначив, що сьогодні необхідно відповісти на першочергове запитання: якою ми хочемо бачити Україну найближчим часом і, можливо, через 10 років саме в розрізі туристично привабливої країни. І вже відповідно цього ставити цілі і завдання щодо прийняття і виконання програм розвитку туризму.

Всі виступаючі зазначали, що потенційні туристичні можливості України безмежні. Органи державної влади вживають певних заходів щодо підвищення авторитету України на міжнародній арені, формування позитивного іміджу України та просування національного туристичного продукту на міжнародному та внутрішньому ринках. Проте тривалий час туристична галузь відчуває на собі вплив негативних чинників. Це, в першу чергу, відсутність послідовної державної політики в сфері туризму, стратегії та програми розвитку туризму і курортів, багаторазова трансформація центрального органу виконавчої влади в сфері туризму, а також територіальні втрати та військові дії на території країни, негативні наслідки від нестабільності в політичному та економічному житті.

Тож, на переконання учасників парламентських слухань, зважаючи на реалії сьогодення, основна увага держави має бути зосереджена на створенні системних та комплексних передумов для розвитку сфери туризму як одного із пріоритетних напрямків для економічного зростання країни та наповнення бюджетів всіх рівнів. Належний рівень міжгалузевої координації та міжрегіональної кооперації дозволить забезпечити раціональне використання туристичних ресурсів та досягти оптимізації витрат з державного і місцевих бюджетів на здійснення заходів у сфері туризму.

У парламентських слуханнях від Чернігівської області взяла заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова. Від області до Верховної Ради надано пропозиції щодо розвитку туристичної індустрії. Це, зокрема, стосується створення при Кабінеті Міністрів України Національної Ради з питань туризму, окремого центрального органу виконавчої влади у сфері туризму, затвердження Державної програми розвитку туризму.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації