back

Поліцейська місія ОБСЄ має забезпечити гарантії безпеки та припинення вогню на Донбасі - Петро Порошенко

04-04-2016 | 08:04

Президент України Петро Порошенко повідомив, що обговорив питання безпекової місії на Донбасі з керівництвом Сполучених Штатів Америки, керівництвом Організації Об'єднаних Націй, з керівництвом Європейського Союзу, Президентами Франції, Польщі. "Ми маємо абсолютно чіткий план - ми не дамо Росії створити імідж в світі, що нібито обидві сторони винні у невиконанні Мінських угод", - підкреслив Президент в інтерв'ю українським телеканалам.

За словами Президента, коли йдеться про необхідність проведення виборів, то вони повинні мати чіткі передумови: режим тиші, допуск представників ОБСЄ по всій території, включно з окупованою частиною Донбасу, та повне виведення російських військ.

"Постійне розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, як на лінії зіткнення, що гарантувало б припинення вогню, та у місцях постійного збереження зброї, яка до цього часу не виведена Росією, так і вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. Там мають бути розміщені пости місії ОБСЄ і вони мають бути озброєні", - заявив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що на сьогоднішній день неозброєні спостерігачі ОБСЄ зазнають атак, а це означає неможливість ефективного виконання ними своїх функцій.

Петро Порошенко зазначив, що звернувся до керівництва Німеччини, яка зараз головує в ОБСЄ, також найближчим часом підніматиме це питання на переговорах у Нормандському форматі. "Поліцейські, озброєні підрозділи ОБСЄ мають гарантувати підготовку та проведення виборів, а також режим передачі влади обраному за українським законодавством, на вільних, прозорих і демократичних виборах керівництву, з яким ми будемо мати справу", - сказав Президент.

Прес-служба Президента України