back

Тези звіту голови Чернігівської обласної державної адміністрації

31-03-2016 | 11:04

31 березня 2015 року Президент Петро Порошенко призначив Валерія Куліча головою Чернігівської облдержадміністрації. Відтак, сьогодні – рівно рік роботи Валерія Петровича на посаді.

Сьогодні ж Валерій Куліч звітуватиме перед громадою за свій перший рік роботи очільником області. Громадський звіт, на який запрошені жителі області та журналісти, відбудеться у Чернігові в приміщенні кінотеатру «Дружба», о 14.00 годині.

Офіційний сайт Чернігівської облдержадміністрації публікує тези звіту голови ОДА за рік роботи:

«Рік тому Президент України Петро Порошенко призначив мене на посаду голови облдержадміністрації. Для мене це – велика честь і високий рівень довіри та відповідальності. Жодної хвилини я не сумнівався і був готовий на всіх рівнях відстоювати інтереси області, забезпечувати її всебічний розвиток та безпеку.

Цей рік був непростим – військова агресія на Сході країни, складні процеси реформування. Проте обласній владі вдалося не допустити ані політичного, ані економічного колапсу. Ті надзвичайні ситуації, які виникали (а це масштабні пожежі торфовищ, аварія на газопроводі у Носівському районі і багато інших) – вдалося подолати. Ще більше – відвернути.

Як прикордонна область ми спільними зусиллями не допустили проявів тероризму і сепаратизму.

Зазвичай, після певного етапу виконаної роботи прийнято підбивати підсумки. Сьогодні я коротко окреслю основне, що нам вдалося зробити за цей рік.

Безперечно, оцінку моїй особистій роботі і діяльності всієї моєї команди мають давати мешканці краю. Що ж до офіційного рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів за 2015 рік – на рівні України ми маємо 11 місце. А це зростання на 10 позицій порівняно з підсумками 9-ти місяців.

Ми намагаємося робити все для максимальної публічності та відкритості діяльності влади. Вдалося досягти порозуміння з головами комітетів Громадської ради при облдержадміністрації. Громадськість сьогодні має всі можливості долучатися до формування регіональної політики.

Нові опції з’явилися на офіційному сайті ОДА. Для прикладу, тут розміщено звіти про виконання цільових програм за 2015 рік.

З’явилась можливість звернутись до голови ОДА через Інтернет – з початку цього року звернення та скарги можна подавати через сайт ОДА з використанням системи IGov. Додатково впроваджено версію сайту для слабозорих.

Окрім того, як голова ОДА постійно комунікую з громадськістю через соціальну мережу «Фейсбук». Так само, жодним чином не обмежене спілкування керівництва ОДА із засобами масової інформації.

Значну увагу з першого дня було приділено кадровій політиці. Адже потрібні були нові кадри з якісно новим баченням роботи для впровадження реформ.

Призначено нових заступників голови ОДА, нових керівників департаментів: економічного розвитку, агропромислового розвитку, житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури, сім’ї, молоді та спорту, управлінь: капітального будівництва, освіти та науки.

Із 22-х голів районних державних адміністрацій області призначено 14. Вакантними залишаються 8 посад голів РДА. В установленому порядку вже внесено подання щодо призначення голів Корюківської, Менської та Щорської райдержадміністрацій.

В умовах жорсткого режиму економії бюджетних коштів протягом 2015 року скорочено 105 посад (4%) держслужбовців.

Увесь рік ми всебічно – організаційно, матеріально та морально – підтримуємо військовослужбовців. Налагоджено співпрацю з Оперативним командуванням «Північ». Надано сприяння облаштуванню на новому місці дислокації новоствореної військової частини – Науково-випробувального центру Збройних Сил України.

За ініціативи ОДА на 2016 рік затверджено Програму покращання матеріально-технічного забезпечення військових частин, що дислокуються в області (це більш як 3 мільйони гривень для потреб військових).

Уже придбано та передано будматеріали для облаштування позицій 13-го мотопіхотного батальйону. Трьом військовим частинам надано допомогу лісоматеріалами. Забезпечено проведення ротації батальйону спецпризначення УМВС «Чернігів».

Вирішено питання транспортного забезпечення потреб Збройних Сил України. У 2015-2016 роках здійснено 93 рейси, перевезено майже 4 тисячі бійців.

Понад 9 тисяч військовозобов’язаних з Чернігівщини прийшли до армії за шість хвиль мобілізації, із них кожен сьомий – пішов добровольцем. Загалом в області нараховується 10 162 учасника бойових дій в зоні АТО, які вже отримали відповідний статус. До війська поставлено 451 одиницю автомобільної і спеціальної техніки.

Обласна державна адміністрація виступила з пропозицією щодо відновлення та ремонту наявної у Збройних Силах України техніки. Генеральний штаб підтримав ініціативу області. Це дало можливість зменшити для підприємств Чернігівщини мобілізаційне завдання. Під час останніх хвиль поставка техніки відбувалась за рахунок відремонтованої.

На превеликий жаль, область зазнала непоправних втрат. 141 боєць з Чернігівщини віддав життя, виконуючи священний конституційний обов’язок перед Українським народом. Усім їм віддана шана. Сім’ї героїв отримують підтримку як ОДА, так і органів влади на місцях.

Здійснено роботу із забезпечення цивільного захисту населення. Приведено у готовність захисні споруди для захисту населення від звичайних засобів ураження. Складено перелік підвальних приміщень, які можна використовувати для укриття населення.

У напрямі інформаційної безпеки вдалося збільшити зону впевненого прийому національних телепрограм, тим самим – суттєво зменшити негативний вплив російської пропаганди на жителів північних районів області, де сукупно проживає понад 120 тисяч осіб. Так, у жовтні минулого року на передавальній станції «Холми» у Корюківському районі встановлено новий передавач потужністю 10 кВт – тепер тут наявний впевнений сигнал Першого національного. Наразі на фінальній стадії вирішення питання встановлення на цій станції ще одного телепередавача такої ж потужності, що дозволить включити іще один загальноукраїнський канал.

Проведено значну організаційну роботу з впровадження реформи децентралізації. 19 сільських та селищних рад області прийняли рішення про об’єднання. Як результат – створено 5 об’єднаних територіальних громад – Вертіївську, Парафіївську, Кіптівську, Деснянську, Макіївську. Вже обрано голів цих громад. Наразі готові до об’єднання ще кілька громад.

Завдяки децентралізації у бюджетній сфері зміцнено фінансову самодостатність громад. Порівняно з 2014 роком доходи загального фонду виросли на 32,3%.

Значний приріст минулого року досягнуто по податках на доходи фізичних осіб та на майно в частині плати за землю. За темпами росту за цими податками область займає відповідно 8 та 2 місця серед регіонів України.

Видатки місцевих бюджетів склали більше 7-ми мільярдів гривень – на півтора мільярди більше, ніж у 2014 році

Вперше за останні роки на 1 січня 2016 року в місцевих бюджетах відсутня прострочена заборгованість з оплати праці. Це вдалося завдяки мобілізації продовж минулого року усіх ресурсів місцевих бюджетів, а також виділенню додаткових 250 мільйонів гривень з державного бюджету завдяки постійному лобіюванню цього питання обласною державною адміністрацією.

Наша область однією з перших активно долучилася до пілотного проекту з впровадження електронних закупівель. Як результат, розпорядники бюджетних коштів все активніше використовують систему електронних закупівель ProZorro. На сьогодні економія бюджетних коштів вже становить понад 3 мільйони гривень.

Промисловим комплексом за 2015 рік реалізовано продукції на 20 мільярдів 700 мільйонів гривень (майже на 26% більше ніж у 2014 році). А вже сьогоднішні результати роботи промислового комплексу свідчать про поступове пожвавлення виробничої діяльності. Так, за січень-лютий поточного року отримано індекс промислового виробництва 114,1% (2 місце серед регіонів України).

Аграріями Чернігівщини намолочено майже три з половиною мільйона тонн зернових та зернобобових культур. Середня врожайність – майже 52 центнери з гектара. У загальнодержавному показнику область посіла 7 місце за обсягом валового збору зернових та 5 місце за рівнем врожайності.

Проведена серед орендарів робота дала змогу підняти рівень оплати за оренду земельних паїв до 5,4% нормативної грошової оцінки землі. Це дозволить селянам регіону отримати більше 800 мільйонів гривень

З метою розширення перспектив зовнішньоекономічного співробітництва, за підтримки центральних органів виконавчої влади область виходить на міжнародний рівень. Протягом року обласна влада контактувала з делегаціями Королівства Бельгія, Посольств Латвійської Республіки, Королівства Данія, Фінляндії, Республік Білорусь, ‪Народного Уряду провінції Хенань (Китай), представництва Європейського Союзу‬ в Україні тощо.

Є і перші результати: у співпраці з Кабміном та білоруськими партнерами прийнято рішення про зниження Білоруською залізницею у 2015 році додатково на 35% тарифів на транзитні перевезення зернових до Литви та балтійських портів.

Наразі головним торговельним партнером області є Європейський Союз. Туди експортується 33% товарів та послуг.

Приділяємо значну увагу підвищенню інвестиційної привабливості Чернігівщини. Ведеться активний пошук додаткових джерел позабюджетного фінансування, міжнародної технічної допомоги, грантів.

За підсумками 2015 року підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно майже три з половиною мільярди гривень капітальних інвестицій. Це на 12% більше ніж у 2014 році.

Задля збільшення ресурсів на соціально-економічний розвиток реалізуються програми Євросоюзу та ООН: «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ», «Екологізація економік країн Східного партнерства ЄС», «Модернізація вуличного освітлення у місті Мена» та інші.

Досягнуто домовленостей щодо поглиблення двостороннього співробітництва з китайською стороною, збільшення обсягів інвестування в аграрний сектор.

Закінчується опалювальний період. Попри позаштатні ситуації, складні перемовини з компаніями-монополістами, ми не допустили його зриву.

Влада ініціювала проекти з реконструкції систем теплопостачання задля зменшення споживання природного газу. Зокрема, реконструкції котелень проведено на 50-ти об’єктах бюджетної сфери та теплопостачальних підприємствах. 24 котельні переведено на альтернативні види палива. Для цього також залучаються інвестори. Наразі ними проводяться попередні роботи по 7-ми об’єктах.

Прийнято Програму стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, ОСББ та житлово-будівельних кооперативів області на 2016-2017 роки, якою передбачено відшкодування частини (10%) ставки по кредиту.

Виконання всіх перерахованих заходів вже дало позитивні результати. За 2015 рік споживання природного газу усіма категоріями споживачів скоротилося на 18% у порівнянні з 2014 роком.

Минулого року область освоїла майже 115 мільйонів гривень з державного бюджету, спрямованих на соціально-економічний розвиток. За ці кошти проведено будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та енергоефективні заходи на 98 об'єктах. Це 60 об’єктів соціальної сфери: 42 шкільні та дошкільні навчальні заклади, 14 закладів охорони здоров’я, 4 об’єкти культури та спорту; 22 об’єкти житлового та комунального господарства; 15 об'єктів дорожньої інфраструктури; будівництво тролейбусної контактної лінії в Чернігові.

У обласному центрі завдяки співфінансуванню з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, місцевого бюджету та коштів «Чернігівводоканалу» збудовано напірний каналізаційний трубопровід. За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в області виконано природоохоронні заходи на загальну суму понад 7 мільйонів гривень.

Особлива увага приділяється соціальному захисту населення. Житлові субсидії на даний час отримує 190 тисяч сімей. Житлово-комунальним організаціям перераховано за надані субсидії понад 180 мільйонів гривень. Серед населення проведено значну роз’яснювальну роботу щодо отримання субсидій за спрощеним порядком.

Ведеться активна робота з надання соціальних послуг демобілізованим військовослужбовцям, які повернулися із зони АТО та не мають роботи. Уже 163 бійці отримали роботу, 93 проходять професійне навчання, 82 залучено до тимчасової зайнятості.

Сім’ї загиблих учасників АТО, інваліди І-ІІ груп із числа учасників АТО та бійці АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, отримали 23 квартири. Наразі на черзі перебуває ще 22 сім’ї.

Задля спільної всебічної підтримки бійців та їх сімей з боку влади та громадських організацій в області діють Центри: надання допомоги учасникам антитерористичної операції, надання допомоги родинам загиблих учасників АТО, допомоги вимушеним переселенцям зі Сходу України.

Є співпраця з громадськими та волонтерськими організаціями. Влада допомагає їм з приміщеннями, розв’язанням інших проблем. Проводяться і спільні з волонтерами заходи – «Родинне коло», «Єдина родина Чернігівщини», форум волонтерських організацій, навчання з первинної медико-санітарної допомоги тощо.

Отримують підтримку внутрішньо переміщені громадяни з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. В області обліковано понад 10 тисяч таких осіб (майже 7 тисяч сімей). Адресну допомогу для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг отримують понад п’ять з половиною тисяч родин.

Область активно включилась до Загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас» – проведення культурно-мистецьких заходів із представлення якісного українського національного продукту. За нашою областю закріплені міста Бахмут та Селідове Донецької області, а за ініціативи голови ОДА взято шефство над містом Рубіжне Луганської області. Проводяться благодійні культурологічні заходи для дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей, у тому числі переселенців із Луганської та Донецької областей, дітей, батьки яких загинули під час АТО.

Не зважаючи на складність процесів реформування медичної галузі, в області проводиться оптимізація мережі закладів первинної ланки медико-санітарної допомоги. При цьому наявний ліжковий фонд приводиться до реальних потреб територіальних громад. У той же час розширюється мережа медичних закладів на засадах загальної практики-сімейної медицини, а також мережа відділень та пунктів швидкої (невідкладної) допомоги.

Протягом 2015 року з різних джерел фінансування на покращання матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області використано майже 64 мільйони гривень (на ремонтно-будівельні роботи, придбання медичного обладнання та апаратури, санітарного автотранспорту). Медичні заклади області отримали 6 санітарних автомобілів.

У 2015 році відкрито 9 дошкільних навчальних закладів, 8 типових груп при діючих закладах. Ще одна типова група запрацювала цього року. Всього функціонують 432 дошкільні навчальні заклади, в яких отримують дошкільні послуги майже 93% дітей віком від 3 до 6 років.

На сьогодні в області оперативно (хоча й тимчасово) вирішено проблему щодо фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів. Фінансування 8-ми закладів, розташованих у районах області, повністю забезпечено до кінця року з обласного бюджету. Питання фінансування 10-ти ПТНЗ у Чернігові, Ніжині та Прилуках вирішується за рахунок бюджетів відповідних міських рад. Також на ПТНЗ Ніжина та Прилук у березні розподілено кошти стабілізаційної дотації обласному бюджету з Державного бюджету на суму понад 11 мільйонів гривень. Це забезпечить роботу закладів включно по серпень цього року.

Серед останніх новин – Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки про перейменування Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка в Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (університет є правонаступником Чернігівського колегіуму, утвореного в 1700 році).

Як очільник області особисто долучаюсь до розвитку сфери фізичної культури і спорту області. Із серпня минулого року маю честь очолювати обласне відділення Національного олімпійського комітету України.

За підтримки ОДА та сприяння федерації футболу України в Чернігові збудовано три футбольних майданчики з синтетичним покриттям.

Нарешті, на державному підприємстві «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів» виконано роботи з укладання синтетичного покриття на бігових доріжках, а також здійснено утеплення фундаменту і підтрибунних приміщень.

Крім того, в області збудовано 9 спортивних споруд, відремонтовано і реконструйовано 84.

Продовжено реалізацію програми підтримки молодих обдарованих спортсменів, 50 з яких отримують щомісячні стипендії обласної державної адміністрації, у тому числі 10 спортсменів-інвалідів.

В області проведено комплекс заходів щодо декомунізації. По закінченню другого етапу декомунізації у встановлені законодавством строки (до 21 лютого цього року) в області перейменовано понад 90% (майже 2400) об’єктів вулиць та площ, назви яких підпадають під дію закону. Ще 159 вулиць та провулків мають бути перейменовані до 21 травня цього року. У населених пунктах області демонтовано 44 пам’ятники і пам’ятних знаки. Ще залишилося вирішити питання по 34-х таких об’єктах. Відповідне розпорядження щодо перейменування та демонтажу буде ухвалено головою ОДА у передбачений законом термін.

Зрозуміло, це далеко не всі питання, над якими ми працювали протягом року.

Скажу більше – невирішених проблем більше, ніж тих, з яких вдалося знайти вихід чи порозуміння. Тому сприймаю конструктивну критику як політичних опонентів, так і громадськості.

У свою чергу сподіваюсь на підтримку громади у вирішенні болючих проблем нашої області».



Прес-служба облдержадміністрації