back

Відбулося засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при ОДА

27-12-2011 | 18:00

27 грудня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при ОДА.

Відкриваючи засідання, Віктор Тканко зазначив, що питання увічнення пам’яті жертв війни розглядається не вперше.

В області створена відповідна комісія та затверджений план пошукової діяльності з залученням громадськості та молоді.

Директор Чернігівської обласної інспекції з охорони пам’яток археології, історії та монументального мистецтва Валентина Мултанен поінформувала присутніх про результати наради щодо діяльності Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті загиблих жертв війни та політичних репресій, яку 16 листопада провело Міністерство регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства України. Вона зазначила, що в ході її роботи було створено робочу групу та опрацьовано план дій на 2012 рік.

Заступник Чернігівського міського голови–керуючий справами виконкому Станіслав Віхров розповів про заходи по впорядкуванню місць перепоховань загиблих воїнів на території Чернігівського міського кладовища «Яцево». Зокрема, він відмітив, що протягом 2011 року на ці цілі було витрачено понад 32 тис. грн. з міського бюджету. Усі поховання облаштовані та доглянуті.

Під час засідання було заслухано інформацію начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктора Геращенка про діяльність обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни за 2011 рік. За його словами, на території області протягом поточного року було здійснено церемонії перепоховання воїнів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.Так, 22 червня в смт. Короп відбулося перепоховання останків 2 радянських воїнів. До Дня партизанської слави в с.Величківка Менського району та с.Тур’я Щорського району також відбулися церемонії перепоховань. У жовтні цього року в с.Рижки Коропського району відбулося урочисте перепоховання уродженця села Іллєнка С.М., а у Новгород-Сіверському було перепоховано 11 радянських воїнів, останки яких знайдено організацією «Пошуково-дослідницький клуб «Патріот».

Крім того, на території області пошукову діяльність проводить Сосницька добровільна районна громадська пошукова організація Спілка «Нащадки переможців», якою було проведено пошукові роботи на території Бутівської сільської ради та знайдено останки 16 чоловік.

Також Віктор Геращенко окреслив план роботи обласної комісії на 2012 рік.

Члени комісії неодноразово наголошували, що останнім часом на теренах області активізувалося «чорне копацтво».Шляхи розв’язання даної проблеми, на думку учасників засідання, слід шукати в законодавчому врегулюванні, шляхом внесення поправок до відповідних законів. Важливим є залучення громадськості, засобів масової інформації до морального осуду такого явища.

Учасники засідання заслухали інформацію про інвентаризацію музеїв, музейних кімнат та куточків бойової слави в закладах освіти і культури області та про проведену роботу КП «Пошукове агентство по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією» протягом 2011 року.

За результатами засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій готується відповідне протокольне доручення.









Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації