back

«Нам – 90»! Обласний театр імені Тараса Шевченка відзначив річницю свого заснування

28-03-2016 | 16:28

Учора, 27 березня, Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г.Шевченка урочистостями відзначив 90-річчя свого утворення! Зала центрального театру області була переповнена охочими привітати ювілярів, серед них – і голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

90-річна історія – це шлях непростого творчого становлення, час створення самобутнього мистецького стилю, формування трупи, яка б задовольняла естетичні потреби глядача – такими словами ведучі задали тон заходу перед тим, як здійснити невеличкий екскурс в історію театру: від створення у Єлисаветграді 90 років тому Робітничо-селянського пересувного українського драматичного театру імені Тараса Григоровича Шевченка до сьогодення. До речі, в Чернігові театр оселився внаслідок відрядження його Наркоматом освіти 1933 року для «культурного обслуговування нещодавно утвореної Чернігівської області». А вже з 1934 року театр став працювати в Чернігові як стаціонарний сценічний колектив і одержав статус Чернігівського державного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

Щоб привітати колектив театру з ювілеєм, до присутніх звернувся голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Він побажав творчих успіхів, вдячних глядачів і аншлагів на виставах. Також очільник області вручив сертифікат на 200 тисяч гривень для початку ремонтних робіт будівлі театру, яка була зведена ще 1959 року і потребує оновлення.

Крім того, голова Чернігівської облдержадміністрації здійснив почесну місію і вручив відзнаки різних рівнів членам трупи театру.

Зокрема, за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Указами Президента України почесне звання «Заслужений артист України» присвоєно Оксані Степанівні Гребенюк і Наталії Костянтинівні Максименко – артисткам драми Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

Рішенням Кабінету Міністрів України за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку театрального мистецтва, високий професіоналізм і багаторічну сумлінну працю почесною грамотою нагороджено Андрія Рінатовича Бакірова – художнього керівника-головного режисера Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

Розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації та голови Чернігівської обласної ради почесними грамотами нагороджено: Великого Петра Юрійовича – артиста драми, провідного майстра сцени й Герасименко Уляну Олександрівну – начальника костюмерно-гримерного цеху.

Розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації почесною грамотою нагороджено:

Антоніну Дмитрівну Баглій – артистку драми, провідного майстра сцени, заслужену артистку України;

Анатолія Петровича Ковальського – артиста драми, провідного майстра сцени;

Сороку Віктора Петровича – заступника генерального директора.

Подяку голови обласної державної адміністрації оголошено:

Наталії Павлівні Авдєєнко – начальнику пошивочного цеху;

Надії Іванівні Корогод – начальнику бутафорсько-декораційного цеху;

Мироненку Миколі Семеновичу – артисту драми, провідному майстру сцени;

Ганні Миколаївні Шаркевич – начальнику пошивочного цеху

та Ользі Василівні Шпаковській – головному балетмейстеру.

Але ювіляри не лише приймали вітання, а й порадували гостей яскравими та без винятку талановитими концертними номерами. У подарунок своїм вірним шанувальниками творчий колектив театру підготував святкову театралізовану програму «Нам – 90», в якій знайшлося місце і вокальним, і хореографічним композиціям. Задушевно і зворушливо прозвучало посвячення пам’яті працівнів театру минулих років, що вже пішли з цього життя, яке глядацька зала сприймала стоячи, вшановуючи заслуги тих, хто зробив неоцінений внесок у становлення і розвиток Чернігівського театру.

Завершальним акордом цього святкового вечора стала винесена на сцену корзина з квітами від голів Чернігівської облдержадміністрації та Чернігівської облради, Чернігівського міського голови для колективу-ювіляра.



Прес-служба облдержадміністрації