back

Урочистості з нагоди Дня місцевого самоврядування

07-12-2011 | 15:13

7 грудня в обласній раді відбулися урочистості з нагоди Дня місцевого самоврядування, участь у яких взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, депутати обласної ради, голови районних державних адміністрацій та районних рад, міські голови Чернігова, Ніжина та Прилук та інші.

Присутніх зі святом привітав голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Володимир Хоменко.

«Місцеве самоврядування в Україні має глибокі й міцні історичні традиції. З моменту здобуття нашою країною незалежності пройшло не так уже й багато часу, але ми можемо констатувати, що протягом цих двох десятиліть в нашій державі peалiзуються на практиці ідеї місцевої влади, тобто самоврядування, які були чинними в нашій державі ще 500 років тому.

Незважаючи на всі труднощі та проблеми, інститут самоврядування цілеспрямовано розвивається і збагачується, зміцнюючи демократичні засади українського суспільства», - наголосив він.

Керівник області підкреслив: виконавча влада спільно із самоврядними структурами області концентрує свої зусилля на вирішенні надзвичайно широкого спектра завдань, формуванні у громадян відчуття особистої причетності до регіональної політики, зацікавленості в її ефективності, в тому числі й через розвиток інституту самоврядування.

Регіональним втіленням Президентської програми економічних реформ в області стала розроблена за участю науковців і практиків середньострокова Програма «Чернігівщина-2015. Спільний шлях до добробуту», яка визначила пріоритети розвитку регіону на перспективу.

З метою забезпечення реалізації її завдань обласною держадміністрацією підготовлено низку цільових програм, затверджених обласною радою, які спрямовані на вирішення проблемних питань регіону та поліпшення його соціально-економічного розвитку.

«Отже, зусилля органів виконавчої влади у тісній співпраці із самоврядними структурами зосереджуються на втілення в регіоні загальнодержавних реформ, започаткованих Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем, пошуку шляхів відновлення економічного зростання, пожвавлення інноваційно-інвестиційного розвитку та посилення соціальної орієнтації економіки», - підкреслив Володимир Хоменко.

На сьогоднішній день область має позитивну динаміку по більшості макроекономічних показників. Разом з тим, є і ряд проблем, вирішення яких гальмується через відсутність ефективної моделі оптимального узгодження інтересів держави, регіону й територіальної громади.

У щорічному Посланні Президента України до Верховної Ради України зазначено, що на порядку денному політичної та суспільної дискусії в Україні має постати питання концепції державної регіональної політики, що має законодавчо врегулювати правовий статус адміністративно-територіальних одиниць і порядок вирішення питань щодо їх внутрішніх проблем і взаємодії між ними.

На міжнародних муніципальних слуханнях Глава держави наголосив, що реформа місцевого самоврядування це те, що потрібно сьогодні, щоб дати новий поштовх розвитку економіки країни, розвитку регіонів.

Основою реформування має бути розширення прав територіальних громад, децентралізація влади та нова якість адміністративних послуг населенню.

Реформа місцевого самоврядування і регіональної політики можлива лише за наявності у регіонах достатніх економічних та інтелектуальних ресурсів, необхідних для здійснення нових повноважень у соціально-економічній сфері.

Тому, у 2012 році вперше передбачено використати інноваційний потенціал Державного фонду регіонального розвитку для фінансової підтримки найважливіших сфер та напрямків місцевого та регіонального розвитку.

«Саме за ефективністю роботи регіональної влади і системи місцевого самоврядування своїх громад люди оцінюють діяльність всієї вертикалі влади.

Упевнений, прагнення бачити наші села, селища й міста красивими, впорядкованими, комфортними для їхніх мешканців і гостей поділяють не тільки представники органів влади, а й усі жителі області. Тому місцеве самоврядування може й повинно стати наріжним каменем об’єднувальної ідеї побудови сильної економіки Чернігівщини, подальшого розвитку місцевих громад, де шануються і дбайливо зберігаються славетні традиції Чернігово-Сіверського краю», - зазначив очільник області та вручив державні нагороди, а також відзнаки обласної державної адміністрації.

Зі святом колег привітав і голова обласної ради Анатолій Мельник. Він, зокрема, наголосив, що місцеве самоврядування завжди було і лишається інститутом народовладдя. Воно гуртує людей незалежно від їхнього віку, поглядів та уподобань, відіграє важливу роль у суспільному житті, складаючи невід’ємну частину державного устрою. Він також вручив відзнаки Верховної ради України та обласної ради.

На урочистих зборах виступив голова обласного комітету профспілки працівників державних установ України Микола Петренко, який нагородив Почесними грамотами президії обкому профспілки ряд представників місцевого самоврядування Чернігівщини.

Закінчилися урочистості святковим концертом артистів обласного філармонійного центру.

























Прес-служба облдержадміністрації