back

Президент: Відродження українського ВПК незворотній процес, який підвищить обороноздатність держави

24-03-2016 | 08:03

Президент України Петро Порошенко відвідав Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. Морозова у ході робочої поїздки до Харківської області. Глава держави підкреслив, що «те відродження, яке продемонстрував зараз «Укроборонпром» – є серйозним і не зворотнім».

«Ми продемонстрували, що зараз Україна починає відроджуватись, і це відбувається не лише на підприємствах обронпрому. Впевнений у тому, що зусилля, які зараз докладають представники Міноброни, Генерального штабу, представники обронпрому, українського Уряду вже у 2016 році призведуть до різкого зростання рівня обороноздатності держави», - підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, на 2016 рік заплановано 11 млрд грн для закупівлі новітнього озброєння. «Значна частина з них має дуже специфічне джерело покриття – так званий спецконфіскат: конфіскація коштів злочинців колишньої влади, які награбували і зараз вони знаходяться під арештом. Чому вони будуть лежати, чому вони не будуть працювати на український народ і українську армію?», - наголосив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що у цьому зв’язку чекає від Верховної Ради України двох важливих рішень: «Перше – це дозволити застосувати заочне правосуддя до тих злочинців, які втекли і сховались у Росії, і друге – процедура спецконфіскації для того, щоб спрямувати кошти, в тому числі і на підприємства оборонпрому для виготовлення новітньої зброї».

Глава держави висловив впевненість, що це має відбутись найближчим часом.

Президент також додав, що одним із ефективних елементів є співпраця з іноземними партнерами підприємств українського військово-промислового комплексу.

«Впевнений, що наша оборонна промисловість здатна забезпечити потреби наших захисників, здатна виконати заходи державного оборонного замовлення, яке затверджене рішенням Ради національної безпеки і оборони на 2016 рік», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що на сьогоднішній день наші зусилля сконцентровані на тому, щоб до української армії надходила сучасна нова техніка, допрацьована, в тому числі і у колективі Харківського конструкторського бюро з машинобудування, з урахуванням досвіду застосування у бойових діях.

«Зараз перед вами красені БТР-4. За останні півтора роки вони були більше сотні разів модернізовані, враховуючи досвід застосування в боях», - сказав Глава держави і подякував працівникам конструкторського бюро за самовіддану працю.

Президент також зазначив, що вчора відбулися перші успішні випробування нової української ракети для систем залпового вогню: «Випробування пройшли на відмінно, ракета вразила ціль. І на сьогоднішній день українські військові мають всі можливості для того, щоб боронити державу».

Петро Порошенко наголосив, що першим пріоритетом держави є напрямок оброни і безпеки, і на цю галузь, навіть у цих скрутних умовах, витрачається 5% ВВП.

Президент взяв участь у передачі військової техніки бойовим частинам передав сертифікати відповідності на шістнадцять БТР-4 та кілька десятків мінометів «Молот» командирам бойових підрозділів. Крім того, президент оглянув техніку та випробував один із БТРів.

Прес-служба Президента України