back

Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд»: є результати, обговорено перспективи на 2016-2018 роки

22-03-2016 | 09:50

21 березня в Клубі Кабінету Міністрів України відбулось представлення доповіді Незалежного механізму звітування про реалізацію Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» в Україні у 2014-2015 роках та обговорення пропозицій до плану дій на 2016-2018 роки. У заході взяли участь представники Керівного комітету міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», міжнародних організацій, органів виконавчої влади України, інститутів громадянського суспільства.

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, голова Координаційної ради з питань реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» Геннадій Зубко, відкриваючи захід, наголосив, що відкритість роботи державних органів є запорукою ефективності державної політики, а абсолютна прозорість комунікацій між владою і громадянським суспільством дозволить змінити застарілі підходи та отримувати якісний зворотній зв'язок. Це, на переконання Геннадія Зубка, і є головною метою реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Віце-прем’єр-міністр поінформував присутніх про прогрес у виконанні Плану дій з реалізації Ініціативи. Зокрема, це стосується законодавчого врегулювання питань спрощення порядку отримання громадськими об’єднаннями статусу неприбуткової організації, децентралізації повноважень з надання найбільш важливих для громадян адміністративних послуг, запровадження системи оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Також він зазначив, що отриманий від незалежних експертів звіт за 2014-2015 роки важливий для організації подальшої роботи в рамках Партнерства "Відкритий Уряд".

- Сьогодні необхідно визначитися з подальшими завданнями для побудови максимально ефективної співпраці. Люди мають бачити результат, користуватися ним, брати участь у всіх заходах, які готуються Урядом і вищим керівництвом держави. А головне – брати участь у формуванні пріоритетів громад. Ми спільно повинні вибудувати масштабний план дій на найближчий рік і визначити завдання, які необхідно виконати, — зазначив Геннадій Зубко.

Важливою частиною заходу стало обговорення пропозицій щодо реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2016-2018 роках. Вперше таке обговорення організовано Урядом у форматі «світового кафе». Учасники у малих групах за допомогою модераторів виробили пропозиції у рамках 5 «великих викликів» Ініціативи (поліпшення державних послуг; підвищення рівня доброчесності в державному управлінні; більш ефективне управління державними ресурсами; створення безпечних громад; підвищення корпоративної підзвітності). За результатами голосування учасники заходу відібрали найкращі пропозиції, які будуть враховані під час розроблення проекту Плану дій з реалізації Ініціативи.

Від Чернігівської області участь у заході взяла заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Оксана Сердюк.

До речі, напрацювання пропозицій до чергового етапу реалізації Ініціативи відбулося 2 березня цього року у форматі «круглого столу» в Чернігівській облдержадміністрації. Представники інститутів громадянського суспільства висловили свої пропозиції щодо покращення комунікації між діючою владою та громадою. Усі напрацьовані пропозиції громадськості були передані до Секретаріату Кабінету Міністрів України для їх включення до проекту Плану дій з реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у 2016-2018 роках.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації