back

Микола Силенко: «Коли починалася реформа, експертне середовище пропонувало більш виважено підійти до бюджетної децентралізації»

17-03-2016 | 12:00

15 березня 2016 року регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко провів семінар з питань децентралізації для секретарів сільських та селищних рад Чернігівської області.

Під час виступу експерт розповів присутнім про зміни до Конституції України в частині децентралізації. Він зазначив те, що такі зміни необхідно внести якомога швидше. Експерт зауважив, що в основу змін до Конституції закладено принцип субсидіарності, за яким держава спрямовуватиме кошти на той рівень самоврядування, де найбільш ефективно можна забезпечити надання послуг для людей.

«Наприклад, в містах обласного значення виконавчу владу здійснюють обрані посадові особи і президентської вертикалі тут не має. А якщо говорити про райцентр, то голова райради і є влада, але повноважень не має. І цей парадокс постійно підкреслюють європейські партнери. Саме адміністративно-територіальна реформа зможе вирішити цю проблему. Тобто, наділити такими ж функціями громади. Щоб перейти на модель повсюдності місцевого самоврядування, потрібні зміни до Конституції України», - зазначив Микола Силенко.

Він розповів присутнім про зміни, які пропонуються у проекті, а саме: з’являється таке слово як «громада»; особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах (Донецька і Луганська області) будуть визначатися окремим законом.

Консультант розповів про п’ять вже створених об’єднаних територіальних громад області – Десна, Кіпті, Вертіївка, Макіївка, Парафіївка та ті, що готові до процесу об’єднання – Талалаївка, Лосинівка, Батурин, Мрин.

Особливу увагу у своєму виступі Микола Силенко акцентував на бюджетних питаннях. «Коли починалася реформа, експертне середовище пропонувало бути обережними з бюджетною реформою», - зазначив консультант.

Всім присутнім Микола Силенко показав бюджетне становище в громадах до процесу об’єднання та після нього, зауваживши, що після об’єднання матеріальне становище громад покращилося.



За інформацією Офісу реформ у Чернігівській області