back

Якісна соціальна політика — важливий крок євроінтеграції

12-03-2016 | 08:43

Вчора, 11 березня, на запрошення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України, директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олег Русін взяв участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Щодо відповідності законодавчих актів України нормам та стандартам Конвенції Міжнародної організації праці № 102 та Європейського кодексу соціального забезпечення».

Під час заходу обговорювалися питання, пов’язані з процесом, вимогами та зобов’язаннями України у зв’язку з ратифікацією вказаної Конвенції (проект Закону «Про ратифікацію Конвенції МОП про мінімальні норми соціального забезпечення № 102»).

Відкриваючи засідання, Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова наголосила на важливості питання: чи стане для України ратифікація Конвенції Міжнародної організації праці № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення кроком на шляху зміцнення української системи соціального забезпечення? За її словами, головне значення Конвенції для України полягає у формуванні системи пріоритетів у соціальній сфері.

Голова Комітету повідомила, що аналіз положень законодавства України свідчить про те, що вітчизняні норми не лише відповідають Конвенції № 102, а за деякими чинниками перевищують її мінімальні вимоги.

Враховуючи, що національна система соціального захисту включає в себе розгалужену мережу соціальних пільг та виплат з дублюванням певних функцій, приєднання до Конвенції надасть змогу вибудувати систему пріоритетів у соціальній сфері та стати основою для формування виваженої соціальної політики, яка базуватиметься на міжнародних традиціях у правовій сфері та враховуватиме економічно обґрунтовані позиції.

У цьому переконані й учасники заходу: народні депутати, експерти МОП, представники Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, відомств, всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, профспілок, науковці.

За словами директора Департаменту Олега Русіна, соціальне забезпечення є правом кожної людини. І кожній людині, незалежно від того, де вона живе, має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту. Тож ратифікація Конвенції стане ще одним кроком нашої країни на шляху до євроінтеграції.

Департамент соціального захисту населення ОДА