back

Зустріч голови облдержадміністрації з головами громадських рад при органах влади області

01-12-2011 | 14:51

1 грудня з нагоди 20-ї річниці Всеукраїнського референдуму у рамках конференції «Громадські ради в Чернігівській області: кращі практики та перспективи розвитку» голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів зустріч з головами громадських рад при органах влади області.

На початку зустрічі він привітав присутніх з ювілейною річницею Всеукраїнського референдуму з питань проголошення незалежності України, побажавши усім мудрості та злагоди, благополуччя і впевненості у завтрашньому дні.

Наголосивши на важливості забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації як державної, так і регіональної політики, Володимир Хоменко зауважив, що таким чином відносини влади і громадськості переходять у партнерські. Це, на його думку, є вкрай важливим в умовах проведення реформ, започаткованих Президентом України Віктором Януковичем.

За останній рік у цьому напрямі зроблено чимало – утворено Громадську раду при облдержадміністрації, яка за декілька місяців своєї роботи долучилася до вивчення важливих питань життєдіяльності області.

Вже другий рік плідно працює Громадська гуманітарна рада при голові облдержадміністрації, яка цього року вивчала питання функціонування освітньої галузі, музейної справи та проблеми виховання молоді.

Суттєво покращилася робота по організації консультацій з громадськістю. Через офіційний сайт облдержадміністрації, систему дорадчо-консультативних органів налагоджено обмін інформацією між владою і громадськістю, метою якого є удосконалення запропонованих проектів нормативних документів, врахування думки громадськості під час прийняття важливих рішень.

Багато представників громадськості входить до складу колегій, оргкомітетів, конкурсних комісій та інших дорадчих структур при підрозділах облдержадміністрації.

«Ви бачите, що змінюється сам підхід до співпраці з інститутами громадянського суспільства. Громадська організація для нас – не лише порадник, контролер, а також і важливий стратегічний партнер.

Звичайно, не все, що планувалося, було втілене у життя. Ми уважно ставимося до критики через ЗМІ, з боку окремих громадських організацій. Запевняю, що наш діалог з громадськістю буле поглиблюватися, набувати якіснішого змісту та все більше впливатиме на процес прийняття рішень», - наголосив Володимир Хоменко.

За ініціативи Громадської ради та за підтримки голови облдержадміністрації Володимира Хоменка розроблено проект обласної програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», яку планується розглянути на черговій сесії обласної ради. Це перша за змістом і формою подібна Програма в області, яка спрямована на розвиток громадянського суспільства.

Проект програми презентував заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

Програма передбачає проведення протягом 2012-2015 років заходів, направлених на залучення громадськості до процесів формування та реалізації державної та регіональної політики, проведення інформаційних заходів щодо діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства, підтримку їх ініціатив, а також вивчення громадської думки жителів області.

Важливим завданням є докладне вивчення стану розвитку громадянського суспільства в області. Органи влади за допомогою громадськості отримають протягом І половини 2012 року достовірних матеріалів щодо основних тенденцій розвитку громадянського суспільства в області, зможуть оцінити рівень впливу інститутів громадянського суспільства на суспільно-політичні та соціально-економічні процеси в області.

Другий напрям Програми — налагодження ефективних механізмів комунікації між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства (відбуватиметься через проведення консультацій з громадськістю, залучення інститутів громадянського суспільства до розроблення нормативно-правових актів з питань реформування економіки області, галузей освіти, охорони здоров’я, проведення щорічного моніторингу діяльності депутатів місцевих рад за участю представників інститутів громадянського суспільства, залучення інститутів громадянського суспільства до роботи у складі оргкомітетів, експертних та робочих груп, консультативно-дорадчих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування).

Важливим пріоритетом Програми стане створення належних умов для розвитку інститутів громадянського суспільства, реалізації їх прав на участь у формуванні державної політики — реалізовуватиметься на практиці через створення ресурсного центру сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства, наданні методичної та організаційної допомоги громадських організаціям у проведенні громадського моніторингу, здійснення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Для отримання достовірної інформації щодо основних проблем територіальних громад області, визначення ключових проблем області для формування основних напрямків регіональної політики Програма передбачає вивчення суспільної думки жителів області з залученням до цього процесу інститутів громадянського суспільства.

Програма покликана здійснювати інформаційну підтримку діяльності інститутів громадянського суспільства (створення веб-ресурсу «Чернігівська громада», розглядається можливість заснування щоквартального видання Громадської ради при облдержадміністрації «Громада Чернігівщини»).

Також до переліку заходів Програми включено пункти щодо сприяння розвитку волонтерського руху, підтримки щорічного обласного конкурсу «Благодійник року» імені меценатів Тарновських.

Важливим розділом Програми є пропозиція залучати інститути громадянського суспільства до надання соціальних послуг шляхом налагодження соціального партнерства органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

Нарешті, Програма передбачає підтримку аналітичної та публічної діяльності інститутів громадянського суспільства (через проведення спільних просвітницьких заходів, започаткування конкурсу проектів серед інститутів громадянського суспільства щодо організації процесу інформування жителів області щодо здійснення реформ у державі).

Загальний же обсяг підтримки громадськості на період дії програми становитиме більше 450 тисяч гривень.

Проект Програми розміщений на офіційному сайті облдержадміністрації та наданий членам Громадської ради для внесення відповідних пропозицій.

Очікується, що результатом виконання Програми стане істотне зростання ролі громадськості у суспільно-політичному житті області.

Також під час засідання розглянуто підсумки реалізації спільного проекту навчання голів громадських рад при райдержадміністраціях та основні напрями роботи цих рад; розглянуто практичні результати роботи Громадської ради при облдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко запевнив, що усі висловлені побажання та зауваження будуть враховані у відповідному документі. Керівник області подякував присутнім за активну життєву позицію та висловив сподівання, що спільні зусилля громадськості і влади у напрямку розвитку рідного краю принесуть конкретні позитивні результати, які відчує кожен житель Чернігівщини.















Прес-служба облдержадміністрації