back

Україна та Туреччина об'єднають зусилля задля деокупації Криму - президенти двох країн

10-03-2016 | 07:50

Президент Петро Порошенко заявляє, що Україна та Туреччина співпрацюватимуть в рамках міжнародних організацій задля деокупації Автономної Республіки Крим та повернення українського суверенітету над півостровом.

«Ми з паном Президентом висловилися за спільні кроки, які будуть спрямовані на деокупацію Криму, і для цього плануємо поєднати зусилля в рамках міжнародних організацій, а також на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат «Женева плюс» за участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини і України», - заявив Глава Української держави під час спільної прес-конференції з Реджепом Таїпом Ердоганом.

«Хотів би наголосити, що Україна та Туреччина прагнуть об’єднати свої зусилля, керуючись не словом «проти», а словом «за». За повернення стабільності в регіоні. За відновлення поваги до міжнародного права. За запобігання подальшим порушенням прав людини у Криму, на Донбасі, в Сирії тощо. Ми як ніколи відчуваємо свою єдність і цілеспрямованість», - додав Петро Порошенко.

За словами Президента, питання окупації українського півострова Росією було одним із ключових під час сьогоднішніх переговорів глав двох держав як у вузькому форматі, так і під час П’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою. «Ми детально обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму і наголосили на неприйнятності того, що внаслідок тимчасової окупації Крим мілітаризований і фактично перетворений на військову базу», - констатував Глава держави.

Серед питань, які обговорювали лідери двох країн, - порушення прав людини та утиски як представників кримських татар, так і українських патріотів, представників інших народів.

«Було наголошено, що у Криму російська окупаційна влада масово порушує фундаментальні права і свободи людини, здійснює примус до громадянства Російської Федерації, впроваджує цілеспрямовану політику щодо зміни складу населення, витискання етнічних українців, кримських татар, інших етнічних меншин, нищить українську мову і переслідує її носіїв. Утисків зазнає українська церква», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що у складі української делегації присутні народні депутати України представники кримських татар - лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

У свою чергу Реджеп Таїп Ердоган підкреслив, що Туреччина завжди підтримувала і підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України і ніколи не визнавала анексію Криму і «не збирається цього робити».

Президент Туреччини особливо наголосив на важливості забезпечення прав кримськотатарського народу в окупованому Криму, спільності позицій Туреччини та України в цьому питанні та готовності його країни збільшити активність в цьому напрямку.

Президент Туреччини висловив повну солідарність з Президентом України, говорячи про проблеми кримських татар: «Кримські татари змушені жити в дуже складних умовах і ми маємо тримати на міжнародному порядку денному порушення прав людей в Криму під особливою увагою». Він зазначив, що сторони скоординували спільні дії на міжнародній арені щодо захисту прав кримських татар, мирного врегулювання ситуації на Донбасі та спільних кроків для деокупації півострову.

Прес-служба Президента України