back

Класик європейської графіки

09-03-2016 | 08:55

2 березня в Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Галагана на вшанування пам’яті Тараса Шевченка відбулося відкриття виставки графіки з фондів музею відомого митця Василя Касіяна.

Цього року виповнюється 120 років від дня народження Василя Касіяна (1896 – 1976) – народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР, першого лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка. Він зробив вагомий внесок у становлення станкової та книжкової графіки.

Будучи неперевершеним митцем української графіки, майстер створив геніальну Шевченкіану. За своє творче життя митець проілюстрував п’ять разів письменницьку спадщину Кобзаря, використовуючи різні графічні техніки – офорт, дереворит, лінорит, суха голка, м'який лак, аквантинта, акварель тощо. Касіян перший дослідив, зібрав і описав офорти Тараса Григоровича. У 1939 році він зробив з оригінальних дощок Шевченка два відбитки «Старости» та «Судня рада», 1844. Лаконічні композиції, що мають яскраво виражений жанровий характер, щиросердно змальовують реальні сторінки з життя та побуту українського селянства.

Ніна Бібік, Наталія Шумська – куратори виставки