back

Культура є основою, на якій відбудеться консолідація суспільства – Президент на врученні Шевченківської премії

04-03-2016 | 08:04

Президент Петро Порошенко вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка. Глава держави наголосив, що культура є цінністю, тією основою, на якій відбудеться консолідація суспільства.

«Для нас і зараз найактуальнішим залишається заклик Великого Кобзаря «обнімітеся, брати мої». Нашою відповіддю на всі загрози сьогоднішнього дня має бути єдність – єдність Української нації, консолідація всього українського суспільства навколо вищої цінності – утвердження суверенної, незалежної, демократичної, соціальної і правової України», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що потенціал культури необхідно ефективно використати і для реалізації реформ, і для протистояння російському агресору, і для реінтеграції окупованих зараз територій в український гуманітарний простір.

Глава держави підкреслив, що Національна премія України імені Тараса Шевченка має стати однією з платформ реформування державної культурної політики. «Національна премія є державною нагородою України. Важливо так модернізувати її процедури, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб все суспільство звертало увагу на твори, що розглядаються, щоб цей інтерес впливав на нас з вами, на розвиток національного культурного середовища», – сказав він.

Петро Порошенко зазначив, що вшановані премією твори мають гідно представляти українську культуру і в європейському, і в світовому культурному просторі як його невід’ємну і глибоко самобутню складову.

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2016 рік стали художник Михайло Гуйда за цикл живописних творів «В єдиному просторі», публіцист Левко Лук'яненко – за твори у 13-ти томах «Шлях до відродження», балетмейстер Раду Поклітару – за балети «Лебедине озеро», «Жінки в ре мінорі», «Довгий різдвяний обід» та балет-триптих «Перехрестя», режисер Олег Сенцов – за художні фільми «Гамер» і «Носоріг», артистка Анжеліна Швачка – за виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини.

Національна премія України імені Тараса Шевченка — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року. Указом Президента України щорічно присуджується до 5 Національних премій в галузях літератури, літературознавства і мистецтвознавства, публіцистики і журналістики, кінематографії та музичному, театральному, концертно-виконавському, народному, декоративно-прикладному та образотворчому мистецтві.

Прес-служба Президента України