back

Як оцінює громадськість ініціативу «Партнерство Відкритий Уряд»

02-03-2016 | 17:48

За «круглим столом» в облдержадміністрації сьогодні висловлювали свої пропозиції щодо покращення комунікації між діючою владою та громадою. Варто зазначити, що Україна вже взяла на себе зобов’язання долучитися до ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд», що має впровадити ефективні механізми співпраці у цьому напрямку.

Довідково: Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» (англ. - Open Government Partnership, скорочено - ПВУ) - це багатостороння ініціатива, спрямована на забезпечення підзвітності органів влади перед громадянами та на більш тісне включення громадян у процес управління державними справами. Ініціатива офіційно розпочата 20 вересня 2011 року за сприяння президентів США і Бразилії.

Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» впроваджується в Україні з 2012 року.

На початку засідання директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван ознайомив присутніх з основними досягненнями ОДА у напрямку згаданої ініціативи:

«Нещодавно на сайті облдержадміністрації за сприяння волонтерів з’явилася нова опція — онлайн-звернення до голови через портал iGov. Наразі вона працює у повноцінному режимі.

До того ж з лютого минулого року оприлюднюються програми, що фінансуються з обласного бюджету та звіти про їх виконання».

Однак, працювати є над чим.

За основними «викликами» громадськість уже напрацювала деякі пропозиції

Зокрема у сфері управління державними ресурсами громада прагне внести зміни до існуючого законодавства. Мета — аби підприємства сплачували відповідні збори не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного розташування потужностей.

Щодо корпоративної звітності, то зазначалося про впровадження чіткіших критеріїв оцінки зробленої роботи та методів покарання за допущені помилки. Зокрема за недотримання термінів надання публічної інформації.

Для підвищення рівня доброчесності в державному управлінні пропонувалося створити такий собі «моральний кодекс» та багато іншого.

Усі зібрані пропозиції найближчим часом будуть опрацьовані та передані до КМУ.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації