back

Урочистості до Дня працівників сільського господарства

17-11-2011 | 13:28

17 листопада з нагоди Дня працівників сільського господарства в Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Шевченка пройшли урочисті збори, у яких взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник.

Вітаючи присутніх у залі аграріїв області, Володимир Хоменко наголосив на тому, що для Чернігівщини, славетній прадавніми землеробськими традиціями, це свято має особливе значення: це збереження багатовікового досвіду та звичаїв нашого народу, це вшанування кращих трударів і господарств, і разом з тим це слушна нагода підсумувати зроблене за рік, відзначити надбання та згадати про уроки.

Керівник області повідомив, що незважаючи на погодно-кліматичні умови, які цього року завдали певного клопоту, аграріям області вдалося отримати валовий збір зерна, який вже сьогодні перевищує рекордний для області показник 2008 року – понад два мільйони тонн.

За прогнозними даними на врожай зернових цього року очікується зібрати до двох з половиною мільйонів тонн, що стане абсолютним рекордом за всю історію Чернігівської області.

У перспективі ставиться мета досягти до 2015 року показника в три тонни збіжжя на одного жителя області.

Голова облдержадміністрації звернувся зі словами вдячності до всіх, хто зробив вагомий внесок у досягнення такого високого результату.

Обнадійлива ситуація склалася у бурякоцукровій галузі, де валовий збір цукросировини майже на 30% перевищив минулорічний показник і наближається до рубежу в 500 тисяч тонн.

Зусиллями працівників тваринницької галузі на 6,7%, порівнюючи з минулорічним, збільшилося виробництво м’яса худоби та птиці в живій вазі.

Проте, наголосив Володимир Хоменко, названі показники не можуть бути підставою для заспокоєння. Зважаючи на те, що ця галузь найбільш перспективна для регіону та має ще багато невикористаних резервів, є великий потенціал розвитку не лише для забезпечення потреб області і держави, але й для поставки за межі країни.

Вже сьогодні область по розвитку тваринництва посідає одну з лідируючих позицій у державі. Активно розвивається м’ясне скотарство, будуються молочні комплекси – у цьому році введено в дію вже три, до кінця року відкриються ще п’ять.

Очільник області відмітив: щоб вивести агро виробництво на якісно новий рівень, необхідно реформувати його основні напрямки через технологічне та технічне оновлення.

«Наголошуючи на необхідності всебічного реформування аграрного сектору, Президент України Віктор Янукович зазначив, що лише шляхом глибоких перетворень можливо забезпечити лідерські позиції України на світовому продовольчому ринку і відродити українське село.

Наше спільне завдання – зробити село заможним, створити належні умови для достойного життя селян шляхом впровадження на регіональному рівні започаткованих Главою держави аграрних реформ», - підкреслив Володимир Хоменко.

Одним з головних пріоритетів роботи обласної державної адміністрації є соціальний захист населення, у тому числі і 400 тисяч селян, які здійснюють продовольче забезпечення області та держави.

Голова облдержадміністрації зазначив, що з кожним роком рівень оплати праці в галузі зростає. Гідну оплату роботи сіль госппрацівників мають взяти за правило всі суб’єкти аграрного сектору, що гарантуватиме сільському жителю достойні умови життя.

Не менш важливою складовою добробуту селянина він назвав отримання орендної плати за передану в оренду землю та майно.

Проведена значна робота по захисту земельних прав орендодавців дала змогу за останній рік підняти рівень оплати за оренду земельних паїв до 3,5%.

«Спасибі вам за важку і, водночас, благородну працю, за відданість обраній справі, любов до рідної землі. Нехай хліборобська нива щедро колоситься, а серця сповнюються надіями на краще майбутнє», - побажав присутнім керівник області.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник вручили Кубки та Дипломи «Переможець трудового суперництва», а також цінні подарунки керівникам трьох північних та трьох південних районів області.

Кращими серед південних районів були визнані Прилуцький — він посів перше місто, Носівський — друге місце та Бахмацький — третє. Серед північних районів першим став Куликівський район, друге і третє місце — у Чернігівського та Коропського районів.

Кращі аграрії Чернігівщини з нагоди свята отримали відзнаки Міністерства аграрної політики України, обласної державної адміністрації та обласної ради, а також дипломи переможців трудового суперництва за окремими напрямками аграрного виробництва.





















Прес-служба облдержадміністрації