back

Служба в армії — справа достойних

02-03-2016 | 10:19

Війна на сході країни змусила українців по-іншому дивитися на армію. За цей час докорінно змінили ставлення до військовослужбовців як пересічні громадяни, так і держава як така. Суспільство стало більше поважати військовиків, держава — належно цінувати їх працю й звитягу.

Такі зміни не могли не відбитися і на ситуації в українській армії. Як зазначав під час зустрічі з журналістами заступник обласного військового комісара підполковник Лільчицький, зі збільшенням заробітної платні зросла і кількість бажаючих служити в армії за контрактом. Серед них чимало чоловіків, які вже мають досвід військової служби — чи то професійної, чи то строкової. Це не дивно, адже заробітна плата, наприклад, солдата підвищилася від 2 до 7 тисяч гривень, а капітан замість 5-ти отримуватиме близько 11 тисяч гривень.

Ще один позитивний аспект професійної армії — можливість для військовиків підвищити рівень освіти чи освоїти додаткову спеціальність. А це, у свою чергу, відкриває нові перспективи кар’єрного зростання.

Командир 169-го навчального центру, розташованого у смт Десна, Олег Мікац переконаний, що понад 2 тисячі контрактників, які пройшли навчання та підготовку у Центрі минулого року, на практиці пересвідчились у перевагах служби в сучасній українській армії. Тим більше, що й укомплектованість військової частини зараз вже на належному рівні.

Не мало важить і соціальний пакет військовослужбовців, який включає в себе якісне безкоштовне медичне обслуговування, можливість отримати заочну вищу освіту під час служби, право на отримання безкоштовного житла та багато іншого.

І хоч українська армія гостро потребує сьогодні поповнення, до претендентів на службу уважно придивляються. Тут хочуть бачити чоловіків, які за віком, станом психічного та фізичного здоров’я можуть служити та мають бажання захищати Україну. Як наголошував Вадим Лільчицький, армії потрібні високовмотивовані професіонали, сильні духом і тілом. Людям, які зловживають алкоголем, наркоманам чи психічно неврівноваженим у війську не місце.

За даними обласного військового комісаріату, 35 цьогорічних претендентів на військові посади не пройшли професійний відбір, а 13 повернулися додому з навчальних частин через службову невідповідність. Тож незабаром в українській армії служитимуть лише достойні.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації