back

Проведено Всеукраїнську селекторну нараду з питаняь посівної кампанії-2016

02-03-2016 | 08:27

Про посівну кампанію цього року говорили вчора під час селекторної наради з питань посівної кампанії 2016 року, яку провів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.Від Чернігівщини до обговорення долучився і директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Одним із головних питань яке необхідно тримати на контролі перезимівля озимих, адже збереження озимого клину, технологічні питання догляду за ними в ранньо-весняний період і в подальшому є запорукою отримання валового виробництва

.

Як зазначив Ярослав Краснопольський необхідно відстоювати експортні позиції, тому що це забезпечує хоч якусь стабільність валютного ринку.

Більш детально про підготовку до проведення комплексу весняно-польових робіт в регіонах проінформував директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства Володимир Топчій, який зазначив, що весняний сів вже розпочато на півдні країни – посіяно 35 тис. га ранніх ярих культур. Крім того, озиними посіяно під урожай 2016 року на площі 7,1 млн га, із отриманих сходів у 6,6 млн га можливо доведеться пересівати чи проводити ремонт на 2 млн га, які знаходяться в слабкому та зрідженому стані.

На нараді акцентовано увагу на опрацюванні структури посівних площ, збереженні запланованих площ зернових культур та розширенні площ посіву гречки і цукрових буряків.

Також на нараді були обговорені питання щодо необхідності вжиття додаткових організаційних заходів по забезпеченню паливо-мастильними матеріалами, створенню додаткових страхових запасів насіння

.

Аграрії Чернігівщини продовжують підготовку до комплексу весняно-польових робіт – накопичують насіння сільгоспкультур, засоби захисту рослин, мінеральні добрива, пально-мастильні матеріали, ремонтують техніку тощо.

- На сьогодні в області триває прогнозування та уточнення обсягів весняного посіву, але відповідно попередніх даних, з врахуванням можливого пересіву озимих культур, в поточному році прогнозується посіяти близько 875 тис. га ярини, в тому числі 460 тис. га зернових і зернобобових культур, до 270 тис. га технічних, до 90 тис. га картоплі та овочів, і біля 60 тис. га кормових культур. Таким чином загальна посівна площа під 2016 року складе 1170 тис. га, що відповідає рівню минулого року, - повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Хоботня.

Серйозних занепокоєнь стосовно перезимівлі озимої пшениці та жита в області не має, але подальший їх стан буде значною мірою залежати від розвитку та сприятливості погодних умов.

Підводячи підсумки селекторної наради перший заступник Міністра наголосив на проведенні ревізії стану посівів озимих зернових урожаю 2016 року та здійсненні постійного моніторингу.

Департамент агропромислового розвитку ОДА