back

Відбулося засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення

27-10-2011 | 15:45

27 жовтня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко провів засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення. На засіданні розглянули питання травматизму виробничого та невиробничого характеру на території Чернігівської області за І півріччя 2011 року, безпеки при експлуатації газового устаткування в закладах освіти та здійснення заходів по вивченню питань охорони праці учнями та студентами навчальних закладів.

Начальник територіального управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області Микола Штанько під час свого виступу відмічав, що у першому півріччі поточного року на виробництві було травмовано 68 осіб проти 75 за аналогічний період минулого року, смертельно травмовано 2 особи, проти 3 у 2010 році. Найбільш травмонебезпечними галузями залишаються соціально-культурна сфера та торгівля, сільське господарство, харчова та переробна промисловість, будівництво. Кількість випадків виробничого травматизму на підприємствах Бобровицького, Козелецького, Куликівського, Н.-Сіверського, Сосницького, Щорського районів та м. Ніжин збільшилась.

Микола Штанько зауважив, що основними причинами травмування працівників на виробництві є низький рівень організації роботи на виробництвах, допуск до роботи посадових осіб і робітників, які не мають кваліфікації відповідного рівня, не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці; порушення правил техніки безпеки працюючими; не проходження працівниками медичних оглядів, низький рівень трудової дисципліни на виробництві, а також виконання робіт без застосування засобів індивідуального та колективного захисту.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслав Рига проаналізував стан травматизму невиробничого характеру на території Чернігівської області. Зокрема він зазначив, що за І півріччя 2011 року серед населення Чернігівської області сталося майже 28 тис. нещасних випадків у побуті, що на 2,1% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року. Ріст побутового травматизму зареєстрований у 8 районах та м. Чернігові. Найбільша кількість зареєстрована у Семенівському, та Бобровицькому районах. Випадків травматизму невиробничого характеру серед дітей віком до 14 років сталося понад 2тис., що на 1,1% менше ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше травмувались діти в побуті у Бобровицькому, Городянському, Ніжинському, Срібнянському, Чернігівському районах та м.Чернігові. У порівнянні з 2010 роком кількість загиблих у побуті в області збільшилась на 0,2%.

Основними причинами загибелі людей є навмисні самоушкодження, випадкові отруєння, дія алкоголю, нещасні випадки, спричинені дією диму, вогню та полум’я, нещасні випадки, пов’язані із транспортом, випадкові утоплення. Аналіз статистичних даних свідчить, що в результаті зовнішніх причин смерті в побуті гине значна кількість населення.

Також В’ячеслав Рига зауважив, що в значній мірі причиною різних нещасних випадків є зловживання алкогольними напоями – 28% загиблих у січні–червні поточного року від побутових травм перебували в стані алкогольного сп’яніння. На засіданні було заслухано й обговорено інформацію директора ПАТ „КСК” Чексіл” щодо стану виробничого травматизму, промислової безпеки, охорони праці на виробництві. Регіональна рада визнала роботу з охорони праці, запобігання виробничого травматизму та організацію відповідних умов праці на цьому підприємстві незадовільною. З початку 2011 року на підприємстві сталося 8 нещасних випадків. Керівнику ПАТ «КСК» «Чексіл» було дане доручення до 01.12.2011 року забезпечити усунення причин, що призвели до виникнення нещасних випадків та виконати в повному обсязі заходи щодо недопущення їх у подальшому.

Учасники засідання обговорили питання стану безпеки при експлуатації газового устаткування в закладах освіти. Під час обговорення зазначалося, що в області наявні котельні, що розташовані у підвальних приміщеннях освітніх закладів. Для вирішення цього проблемного питання було прийняте рішення підготувати й подати обґрунтовані матеріали для передбачення у бюджеті 2012 року коштів на проведення будівельних робіт.

За результатами засідання готується відповідне протокольне доручення.









Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації