back

Небесна сотня. На сторожі Гідності

19-02-2016 | 16:41

20 лютого Україна відзначає День Героїв Небесної. Рівно два року тому, у період з 18 по 20 лютого 2014 року, під час протестних акцій у державі сталися найбільш драматичні події, що призвели до масової загибелі патріотів України. Проти людей, що стали на захист ідеалів демократії, прав і свобод людини, європейського майбутнього нашої держави, тодішня влада дозволила правоохоронцям використовувати вогнепальну зброю. Саме 20 лютого 2014 року відбувся масовий розстріл активістів Майдану.

Передували цим подіям жорстокі сутички між протестувальниками та міліцією на вулицях Грушевського, Інститутській та у Маріїнському парку. Проте саме події на Майдані проявили вражаючу незламність, патріотизм та хоробрість кращих синів українського народу, які ціною свого здоров’я і життя здобували кращу долю для України.

У результаті протистоянь більше ста патріотів загинули від отриманих вогнепальних поранень. Серед них і двоє уродженців Чернігівщини. Від кулі снайпера загинув волонтер Андрій Мовчан, від кульового поранення у потилицю загинув волонтер медичної служби Василь Прохорський. Обом волонтерам присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

На честь Героїв та у рамках виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» розпорядженням міського голови від 12 лютого 2016 року їхніми іменами названо вулиці в обласному центрі.

Третій наш земляк, Віктор Орленко, помер у червні 2015 року, після тривалого лікування, від ран, отриманих на Майдані. Похований герой у Ніжинському районі.

Заплативши високою ціною — життям патріотів, країна отримала шанс змінитися на краще. А тому найменше з того, що кожен з нас можете зробити, аби вшанувати подвиг Героїв Небесної Сотні, — це продовжувати роботу з утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь правдивої інформації про доленосні події листопада 2013 — лютого 2014 років в Україні.

Лише тоді, коли ми виконаємо програму європейських змін, яку сформулювали і поставили на порядок денний мільйони людей, що вийшли на майдани. Лише тоді можна буде говорити про завершення революції, — зазначав в одному із своїх виступів Президент Петро Порошенко.

Адже найвідданіші сини України віддали своє життя на зорі становлення національної свідомості задля кращого майбутнього прийдешніх поколінь. І ми не маємо ніякого морального права звернути із заданого ними шляху.