back

«ЛЮДИ МАЙДАНУ»

19-02-2016 | 09:50

16 лютого в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського до Дня Героїв Небесної Сотні відкрилася виставка «Люди Майдану». Вона знайомить відвідувачів з подіями, що відбувалися в Україні взимку 2013–2014 років у Києві та Чернігові, з учасниками Революції Гідності.

Серед реліквій, що представлені на виставці є предмети, які належали безпосередньо уродженцям Чернігівщини, активним учасникам подій – Сергію Зосименку (Чернігів), Павлу Козловському (Ріпки), Ярославу Ращупкіну (Чернігів), Олександру Максимцю (Ніжин) та ін.

Відвідувачі можуть познайомитися не лише з експонатами часів Майдану, серед яких – документи, листівки, зброя силовиків, захисне спорядження протиборчих сил, але й з відображенням подій Революції в нумізматиці, як-от: серія пам’ятних монет Національного банку України «Героям Майдану» та значки, створені чернігівцем Олександром Майшевим.

Щемливою темою є увічнення пам’яті уродженців Чернігівщини – героїв Небесної Сотні Андрія Мовчана, Василя Прохорського і Віктора Орленка та солдатів строкової служби Максима Третяка й Івана Теплюка.

Окремий розділ складають фотографії, зроблені у Києві Маріанною Харді та Ігорем Волосянкіним. Саме через об’єктиви їхніх фотокамер висвітлювалися події буремної зими.

На відкриття виставки завітав і сам Ігор Волосянкін, який поділився яскравими споминами та переживаннями. Про волонтерську діяльність під час Майдану розповів священик Катерининської церкви Чернігова отець Євген Орда.

Виставка працюватиме до 20 березня. 20–21 лютого відвідання виставки – безкоштовне.

Олександр Бондар, науковий співробітник
Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського