back

В області зростає доступність гемодіалізу — плюс ще одне відділення

05-02-2016 | 10:18

Держава знаходить можливість виділяти кошти хворим на хронічну ниркову недостатність, які отримують гемодіалізні процедури. Більш того, незабаром пацієнтам із такими захворюваннями з північних районів Чернігівщини не буде необхідності для очищення крові приїжджати до Чернігова – у Корюківці відкриється спеціалізоване відділення. За словами завідувачки відділення гемодіалізу та нефрології КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» Олени Горди, протягом останніх років кількість хворих, що потребують гемо-та перитонеального діалізу, збільшується.

- Так у 2003 році у нас було 29 пацієнтів на гемодіалізі. Зараз їх 110 в обласній лікарні та 85 – у центрі «Фрезеніус». Також у центрі «Фрезеніус» проводять гемодіаліз ще 15 пацієнтам, які є переміщеними особами із зони АТО. Тобто, всього – 210 хворих. Зараз потужне відділення функціонує в обласній лікарні, філії в Ніжині та Прилуках. Враховуючи, що північні райони Чернігівщини такого відділення не мають, триває робота по його відкриттю в Корюківці. Ця філія обласної лікарні буде обслуговувати тамтешніх пацієнтів, яким не треба буде витрачати час на приїзд до Чернігова. Таким чином, підвищиться якість їхнього життя», – зауважила Олена Горда.

Також лікар зазначила, що на даний момент є все необхідне для проведення гемодіалізу, в тому числі і витратні матеріали, адже тендерні процедури було проведено своєчасно та ефективно. Втім, є необхідність у забезпеченні медикаментами для лікування супутніх захворювань у цих хворих – анемії, гіпертонічної хвороби, інших недуг, спричинених хронічною ниркової недостатністю.

За повідомленням Управління охорони здоров'я облдержадміністрації