back

На Чернігівщині відзначили 98-у річницю подвигу Героїв Крут

29-01-2016 | 14:05

Сьогодні, 29 січня, на Чернігівщині урочисто відзначали 98-у річницю подвигу Героїв Крут.

Майже сто років тому, 29 січня 1918 року, біля залізничної станції Крути відбувся оборонний бій українського війська проти російсько-більшовицької армії. Серед українських захисників переважно були студенти, гімназисти та курсанти, які не мали попереднього військового досвіду. Проте, попри численні втрати, вони виявили надзвичайний героїзм і любов до Батьківщини. Результати бою під Крутами дали змогу затримати на декілька днів наступ більшовиків на Київ. 9 лютого на переговорах у Бресті було досягнуто міжнародного визнання Української Народної Республіки.

На превеликий жаль, трагічні сторінки історії повторюються. І сьогодні, як і майже сто років тому, тисячі нових героїв жертвують собою заради України. Тож лейтмотивом цьогорічних заходів із відзначення подвигу Героїв Крут стало також вшанування пам’яті бійців АТО, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Саме у цей день рік тому почався наступ ворога на дебальцевському напрямку.

Під час мітингу-реквієму біля Монументу пам’яті Героїв Крут говорили про подвиги бійців, які самовіддано борються проти російського агресора на Донбасі. Разом з дорослими чоловіками, як і в далекому 1918-му, на захист рідної землі стали зовсім молоді люди. Прикладом героїзму є жертовність студентів та викладачів Національного технічного університету України, інших навчальних закладів країни. Серед загиблих на Сході України студентів і двоє з Чернігівщини – Вадим Жеребило з Мени та Володимир Близнюк з Чернігова, а також десятки і сотні відважних юнаків з усіх куточків нашої Вітчизни, які добровільно пішли боронити рідну землю і ступили у безсмертя прямо зі студентської лави.

Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих Героїв хвилиною мовчання. Було озвучено звернення Президента України до Українського народу у зв’язку з Днем пам’яті Героїв Крут.

Про героїзм і самовідданість захисників України у своєму виступі говорив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

Як і в часи Української Народної Республіки, сьогодні на захист української незалежності піднялися патріоти. Серед них тисячі молодих людей. Вони пам’ятають Героїв Крут, які назавжди стали для українців зразком самовідданого служіння Вітчизні, – зазначив очільник ОДА. Також він зауважив, що під час мітингу майорить багато прапорів. Проте лише один об’єднує нас усіх. Це – Прапор України.

Двом військовослужбовцям 13-го мотопіхотного батальйону Валерій Куліч вручив державні нагороди.

До участі у мітингу долучилися і виступили народний депутат України, лідер Радикальної партії Олег Ляшко та його однопартієць, народний депутат України Дмитро Лінько. До присутніх на заході звернулися заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур, голова Українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, а також лідер партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок та відомий громадський діяч, у 1990–1992 роках голова Чернігівського крайового Руху Валерій Сарана. Особливо зворушливими були слова Олени Бєлєванцевої – мами Володимира Близнюка, студента-чернігівця, який загинув у зоні АТО у вересні 2014-го.

Всі виступаючі відзначали, що священна пам’ять про подвиг героїв минулого століття і нашого сьогодення пробуджує національну свідомість та кличе до безкомпромісної боротьби за незалежність України.

У пам’ять про загиблих за рідну землю заупокійну літію відправив Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій. Урочистим маршем пройшли кращі курсанти Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби та студенти інших навчальних закладів. Відбулось покладання квітів до Монументу пам’яті Героїв Крут.

Після урочистої частини перед Монументом проведено патріотичну концертну програму. Також всі учасники заходу мали можливість відвідати музейну експозицію Національного музею Збройних Сил України про бій під Крутами та тематичну виставку, присвячену сучасним Героям України, які захищають рідну землю від російського агресора.

На кількатисячному мітингу були присутні представники органів влади, громадських організацій та політичних партій, учасники антитерористичної операції, родини загиблих на Сході України, студентство.










Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації