back

Сьогодні – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27-01-2016 | 10:21

День 27 січня увійшов в історію як день звільнення в’язнів одного з найстрашніших концтаборів фашизму — Освенцима. За час його існування там загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйона ув’язнених. І саме 27 січня 1945 року війська Першого Українського фронту визволили людей, яким пощастило вижити у тому пеклі. Рішення про впровадження Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту зафіксоване у резолюції Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року.

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", — йдеться у резолюції.

В Україні, як і у багатьох інших країнах Європи, також виявлено сотні місць масових розстрілів та поховань співгромадян єврейської національності. Світ схиляє голову у скорботі за загиблими та з вдячністю згадує тих, хто виявив героїзм і став на захист приречених. Ці Праведники світу назавжди залишаться у пам'яті нащадків.

Пам’ять про невинно убієнних має стати пересторогою від повторення трагедії. Тому в Україні, як і в усьому світі, проводяться численні заходи, що розповідають про жахи Голокосту та неприпустимість будь-яких проявів нетерпимості за національною чи релігійною ознакою. Вони мають спонукати людей робити все можливе задля недопущення в суспільстві будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії чи расизму, задля досягнення порозуміння, взаємної поваги і толерантності.

Так, сьогодні у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відбудеться відкриття виставки “У житті та смерті вони назавжди з нами. Тліном не взялось…”.

На виставці експонуватимуться матеріали про трагедію Бабиного Яру з фондів музею, а також надані приватними особами, Національним історико-меморіальним заповідником “Бабин Яр”, Благодійним фондом “Український інститут вивчення Голокосту “ТКУМА”, Державним архівом Чернігівської області, Державним архівом УСБУ в Чернігівській області, Обласним науково-методичним центром охорони культурної спадщини.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації