back

Довгоочікуваний Законопроект в сфері захисту прав дітей прийнято, і це історична подія для України - Микола Кулеба

27-01-2016 | 08:01

Сьогодні Верховною Радою прийнято законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми". Законопроект було розроблено з метою удосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні, шляхом удосконалення механізмів та процедур прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем її фактичного перебування, розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали внаслідок воєнний дій чи збройних конфліктів.

Законопроект передбачає внесення змін та доповнень до 9 чинних законів України та приводить норми діючого законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини.

«Прийнятий законопроект дозволить удосконалити механізм попередження соціального сирітства; захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнний дій чи збройних конфліктів, забезпечення права кожної дитини виховуватись в сім’ї, перш за все, в рідній; визначає повноваження органів опіки та піклування щодо захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених дітей, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; розширює повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини; створює правові підстави для тимчасового влаштування дітей в сім’ї патронатних вихователів і запровадження послуги «сімейного патронату», - зазначив Уповноважений Президента з прав дитини.

Суть основних змін та доповнень:

- до Закону України «Про охорону дитинства» - в удосконаленні системи захисту дітей шляхом запровадження механізму прийняття рішень щодо дитини на основі принципу "забезпечення найкращих інтересів дитини"; визначення державних гарантій щодо захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів. Внесені зміни також акцентують увагу, що державна політика у сфері охорони дитинства має, перш за все, передбачати заходи з розвитку послуг для підтримки сімей з дітьми.

- до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» - в удосконаленні процедури обліку та соціального захисту дітей, які є внутрішньо переміщеними особами, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування .

- до Сімейного кодексу України (ст. 252 -256) - у запровадженні інституту "патронату над дітьми", який передбачає перебування дитини в спеціально підготовленій сім'ї (терміном до 3-х, в окремих випадках – до 6-ти місяців), а не потрапляння до інтернатного закладу.

«На сьогодні за рахунок місцевих програм в Києві та Київській області функціонує 5 сімей патронатних вихователів, завдяки яким 66 дітей отримали своєчасну допомогу (в тому числі 3 дитини із зони АТО), уникнули досвіду інтернатного виховання, в середньому, протягом 3,5 місяців були прийняті рішення з врахуванням найкращих інтересів конкретної дитини. Загальні витрати на надання послуг одній дитині в сім’ї патронатного вихователя в 2 рази менші ніж у центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та інтернаті, в 4 - ніж в будинку дитини. Прийняття Законопроекту дозволяє поширити цю практику по всій країні», - зазначив Уповноважений Президента з прав дитини.

Микола Кулеба наголосив, що прийняття законопроекту – це вагомий етап на шляху запровадження європейських стандартів та підходів до забезпечення прав дітей, відображених в постанові Ради Європи щодо прав дітей та розвитку соціальних послуг, дружніх до дітей та сімей, Керівних принципах ООН щодо альтернативного догляду за дітьми, постанові Європейської комісії «Інвестиції у дітей: розірвати коло неблагополуччя».

Уповноважений висловив особливу подяку народним депутатам, які були авторами даного законопроекту, - Геращенко Ірині, Гопко Ганні, Гриневич Лілії, Іоновій Марії, Луценко Ірині, Кондратюк Олені.

За інформацією офіційного веб-сайту Президента України