back

У Чернігові урочисто відкрито Почесне консульство Латвійської Республіки

25-01-2016 | 17:27

Сьогодні, 25 січня, відбулося офіційне відкриття Почесного консульства Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області. Це третє консульство Латвійської Республіки в Україні, а для Чернігова – єдине дипломатичне представництво такого рівня. Участь у заходах узяли шановані гості, приймав яких, зокрема, і голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.

Виголошуючи промову перед запрошеними до офісу консульства, що розміщується на вулиці Горького, 23 у Чернігові, Надзвичайний і повноважний посол Латвійської Республіки в Україні пан Юріс Пойканс зауважив, що фактично представництво проводить свою діяльність на Чернігівщині вже майже рік, але сьогодні установа запрацювала офіційно. Також пан посол наголосив на тому, що завданнями Почесного консульства є налагодження культурних та економічних взаємин, співпраця в гуманітарній сфері та сприяння в обміні досвідом. Почесний консул Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області Олена Вишнякова у своєму виступі подякувала Чернігівській обласній державній адміністрації за всебічну підтримку та висловила сподівання на продовження й розвиток співпраці. Також слово мали голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, який відзначив високу честь для Чернігова бути партнером Латвійської Республіки і базою для роботи її дипломатичного представництва, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, члени депутатської групи Сейму Латвії з міжпарламентських зв‘язків з Україною і члени депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Латвійською Республікою.



Але, крім протокольного офіційного блоку заходів, сьогодні за участі названих осіб у Чернігові відбулися ще два заходи, які мали практичніший характер. На базі Чернігівської облдержадміністрації відбулася зустріч латвійської делегації з представниками Чернігівської регіональної торгово-промислової палати і окремо з керівниками міста і області.

Зокрема у ході зустрічі голів Чернігівської міської та обласної рад, голови ОДА і представництва Латвійської Республіки були обговорені загальні напрямки співпраці та деякі практичні аспекти.

Уже домовлено про організацію найближчим часом консультацій та робочих ознайомчих візитів до Латвійської Республіки управлінців галузей освіти і медицини Чернігівщини, голів об’єднаних територіальних громад області. За пропозиції голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча було знайдено порозуміння у необхідності практично ознайомити керівників новостворених об’єднаних громад Чернігівщини з адміністративним устроєм країни-партнера, щоб наочно зрозуміти кінцевий результат адміністративних перетворень. Також домовлено про запозичення досвіду реорганізації закладів соціальної інфраструктури. «Співпраця з Латвійською Республікою має декілька основних векторів. По-перше, економічний, адже логістично Балтійський регіон є вигідним партнером для промисловості Чернігівської області. По-друге, культурні та гуманітарні зв’язки. Проекти у цьому напрямку вже успішно реалізовується (діти загиблих героїв АТО цьогоріч оздоровлювалися у Латвії, Чернігівський військовий шпиталь отримав допомоги на понад 50 тисяч євро від Асоціації міст Латвії, регулярно відбуваються виставки, форуми тощо). По-третє, але не менш важливо, – Латвійська Республіка вже пройшла шлях перетворень, які нині впроваджуються в Україні: децентралізація, об’єднання громад, оптимізація структури об’єктів соціальної сфери, тому досвід Латвії є неоціненним і надкорисним для України і Чернігівщини зокрема», – зазначив Валерій Куліч.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, крім іншого, заявив, що Чернігів є містом, відкритим для закордонних інвестицій і він, як очільник міста, гарантує прозорість дій міської влади, забезпечить супровід інвестиційних проектів та не допустить, аби корупційні схеми стали на заваді співпраці й спільному розвитку.

Члени делегації та представники Чернігівщини порозумілися, окреслили напрямки співпраці та задекларували свої добрі наміри. Таким чином можна констатувати, що взаємовідносини між Україною, в особі Чернігівщини, та Латвійською Республікою виходять на якісно новий етап розвитку.



Прес-служба облдержадміністрації