back

Інновації: як подвоїти виробництво м’яса без збільшення витрат

23-11-2011 | 16:10

Українські сільгоспвиробники за рік-два можуть збільшити виробництво свинини практично у два рази без збільшення витрат, а лише завдяки сучасним інноваційним підходам. Про це йшлося на обласній науковій конференції з питань запровадження інноваційних технологій в аграрному виробництві, яка відбулась 23 листопада в Чернігові. У заході взяли участь науковці з Чернігова, Києва та аграрний актив області. Вів конференцію заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло.

Як зазначив генеральний директор корпорації «Укрзооветпромпостач», Василь Лісовенко, збільшення виробництва м’яса можливе лише завдяки збалансованому підходу до годівлі тварин.

“Правильно підібраний корм, постійний доступ до свіжої води та повітря, а також інші технологічні інновації дозволять вітчизняному свинарству перестати бути затратним і неефективним, — підкреслив Василь Лісовенко. — І це без додавання у корм всіляких стимуляторів росту та антибіотиків, а лише завдяки ефективно вибудованій технології вирощування”.

У Європі, наприклад, ще півстоліття тому для вирощування одного кілограму свинини виробник використовував 6 кілограмів кормів, а зараз, завдяки поліпшенню генетики та збалансованій годівлі — всього 2,6-3,1 кілограма.

Про залежність надоїв молока від новітніх підходів у годівлі тварин інформував академік Національної аграрної академії наук України Павло Достоєвський. На його думку, без збалансованої годівлі тварин, заснованої на останніх дослідженнях науковців, годі й сподіватись на високу продуктивність дійної череди. Він навів приклад підприємства “Агро-світ” з Київщини, яке озброївшись інноваціями, за три роки підняло надії з 5,4 тисячі кілограмів молока на рік від однієї корови до 8 тисяч кг. На Чернігівщині подібних результатів досягло підприємство “Пісківське” Бахмацького району.

Про застосування сучасних технологій при вирощуванні зернових культур, цукрових буряків, картоплі тощо на конференції поінформував директор державного підприємства «Агробіотех» (Київ), доктор біологічних наук Сергій Пономаренко.

Як повідомив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак, в Чернігівській області активно впроваджуються нові технології — і у рослинництві, і у тваринництві. Селекціонери Носівської селекційно-дослідної станції створили сорти озимого жита з потенційною врожайністю 100 центнерів з гектару та ярого ячменю з врожайністю 70-80 ц/га. У Прилуцькому районі у ФГ «Добродій-Агро» на побудовано одна з найбільших в державі система крапельного зрошення плодового саду. В області активно впроваджуються технології поверхневого обробітку грунту — “міні-тілл” та “ноу-тілл”.

У поточному році завершено будівництво одного з найбільш потужних в Україні елеваторів у ТОВ “Елеватор – Агро” Прилуцького району загальною потужністю 194 тисяч тонн. В перспективі намічено збудувати ще 7 сучасних елеваторів середньої потужності понад 100 тисяч тонн у різних адміністративних одиницях області.

“Аграрії Чернігівщини швидкими темпами вирощують все більші врожаї, тому елеваторне господарство не встигає за ними, — зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло. — Наше завдання швидко розбудовувати аграрну інфраструктуру в області аби забезпечувати належне підґрунтя для розвитку галузі”.











Прес-служба головного управління
агропромислового розвитку облдержадміністрації